Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Вибачай, Мірчо!»: Україна перемагає Туреччину однією лівою!

Волинь-нова

«Вибачай, Мірчо!»: Україна перемагає Туреччину однією лівою!

Проте вже сьогодні на Ярмоленка, Коноплянку і компанію чекає велика битва у Рейк’явіку – проти Ісландії

Сергій ХОМІНСЬКИЙ

Відбірковий етап Чемпіонату світу-2018. Група «І». 7 тур. Україна – Туреччина – 2:0 (1:0 – Андрій Ярмоленко, 18 хв.; 2:0 – Андрій Ярмоленко, 42 хв.)
Харків. Стадіон «Металіст». 2 вересня. Головний суддя Давід Фернандес Борбалан (Альмерія, Іспанія).
Україна:
Андрій П’ятов, Євген Хачеріді, Сергій Кривцов, Микола Матвієнко, Богдан Бутко, Тарас Степаненко, Євген Коноплянка (Олександр Зінченко, 90 хв.), Руслан Ротань (Руслан Маліновський, 79 хв.), Віктор Коваленко, Андрій Ярмоленко, Артем Кравець (Артем Бєсєдін, 70 хв.). Головний тренер Андрій Шевченко.
Молодий український тренер Андрій Шевченко блискуче переграв наддосвідченого наставника турків Мірчу Луческу! У першому таймі — як у старі добрі часи — Євген Коноплянка та Андрій Ярмоленко без жодних застережень виправдали покладені на них сподівання як на лідерів збірної. Ярмоленко забив свої 30–й і 31–й голи за збірну. І, вочевидь, змусив потирати руки менеджерів дортмундської «Боруссії». Андрій діяв напрочуд класно і холоднокровно, двічі забиваючи туркам своєю лівою ногою.
2:0 — все складалося якнайкраще! Проте ми добре пам’ятали матч першого кола у Туреччині — ведучи два м’ячі, «синьо-жовті» тоді дозволили туркам зрівняти рахунок…



Україна здобула цю перемогу заслужено. Я це визнаю. Але суддя має попросити у нас вибачення, адже голи були забиті неправильно.



Та не цього разу! Другий тайм видався, можливо, не таким видовищним — ми більше не забили. Але втримали перемогу! До того ж, навіть не доводячи справу до якихось «валідольних» ситуацій!
Можна впевнено казати: національна збірна України у цьому матчі сподобалася! А її наставник Андрій Шевченко провів чи не найвидовищніший матч на чолі «синьо–жовтих»!
Звісно, не можна не згадати про те, що в обох ситуаціях, коли наші забивали, повтори показали «пікантні» подробиці. В першому випадку Ярмоленко перебував у міні–офсайді. А в другому Коноплянка, перед тим як відпасувати на того ж Ярмоленка, таки випустив м’яч за межі поля.
Проте ні про яку упередженість арбітрів точно не йдеться — обидва епізоди були надто динамічними. А наші ще й тотально перегравали турків. До того ж, у своїй історії наша збірна багато разів страждала через суддівські помилки «не на нашу користь». Згадаймо не зарахований угорцем Віктором Кашшаї «чистий» гол у ворота англійців на домашньому Євро-2012. Або ж «фантастичний» арбітраж норвежця Руне Педерсена восени 1997–го (Господи, відтоді минуло 20 років!) у матчі–відповіді плей–оф до ЧС-1998 Україна — Хорватія, який відверто «не пустив» українців на їхній перший Мундіаль! Ну мала ж колись доля повернути нам хоча б щось за ті грандіозні несправедливості!
Ну а український коментатор матчу Віктор Вацко взагалі вирішив пожартувати з цієї ситуації на повну. Мовляв, асистентом Давіда Фернандеса Борбалана був Рауль Кабаньєро Мартінес — хіба ж міг цей сеньйор Кабаньєро поводитися якось інакше в матчі за участю українців, улюбленою твариною яких є кабанчик (свиня).
Цікаво, що навіть Мірча Луческу (великий любитель «знайти крайнього» і поскаржитися) не став заперечувати: Туреччина заслужено програла Україні (хоча, звісно, про «крайніх» він таки згадав).
Окремо варто сказати про фантастичну атмосферу на стадіоні в Харкові! І марш уболівальників перед матчем, і всуціль «синьо–жовті» трибуни, і натхненне «Ще не вмерла…» — все було на рівні цього прекрасного українського слобожанського міста.
Щодо інших матчів нашої групи, то з нас великий могорич фінам! У шести попередніх збірна Суомі спромоглася здобути лише одне очко. А в сьомому турі в Тампере перемогла чи не основного конкурента українців у боротьбі за друге місце — збірну Ісландії — 1:0!
А ось гра Хорватія – Косово у Загребі була перервана у другій половині першого тайму – за рахунку 0:0 – через погодні умови… Тож Україна у суботу ввечері навіть вийшла на проміжне перше місце в групі! Проте тільки до неділі, бо хорвати з косоварами догравали наступного дня. І до ще однієї сенсації у нашій групі було вже не так і далеко. Проте на 74–й хвилині «картаті» таки забили той клятий гол. Удвічі прикро, що українцям підсунув свиню «свій» — ворота збірної Косова вразив не якийсь там Маріо Манджукіч чи Марсело Брозовіч, а київський динамівець Домагой Віда!
Та вже п’ятого вересня, тобто сьогодні, на українців чекає справжнє випробування на міць і характер. У Рейк’явіку ми гратимемо з Ісландією! Абсолютно зрозуміло, що після прикрої для них «осічки» у матчі з фінами ісландці «вмиратимуть» на рідному стадіоні з першої секунди і до фінального свистка… Битимуться за кожен клаптик поля і за кожен ігровий епізод… Проте Ярмоленко, Коноплянка та компанія прекрасно розуміють: боятися Ісландії — не бачити путівки на ЧС-2018! А після продемонстрованої гри з турками у Харкові можна впевнено стверджувати: нам під силу взяти вікінгів у їхній столиці — Рейк’явіку!


ЗА ВОРОТАМИ


Андрій ШЕВЧЕНКО, головний тренер збірної україни:
«Я з великою повагою ставлюся до збірної Туреччини і розумію, наскільки було важко Мірчі Луческу перебудувати команду, оскільки він тільки нещодавно її очолив. Ми знали, що у нас буде перевага у фізичних кондиціях футболістів, адже національний чемпіонат в Україні розпочався раніше, і хлопці практично не дали нічого зробити суперникам. Ми успішно відібрали у них простір, і туркам було важко грати під пресингом. Це був наш ідеальний матч.
Хоча турецька команда — чудова, щоправда, недостатньо зіграна на сьогоднішній день. Але мають прекрасного фахівця, так що у них хороше майбутнє. І я бажаю удачі збірній Туреччини!
У матчі з Ісландією нас влаштує і нічия, хоча гратимемо тільки на перемогу».


 


Мірча ЛУЧЕСКУ, головний тренер збірної Туреччини:
«Варто зазначити, що українська збірна складалася з представників двох команд, а турецька — з десяти… Наш суперник дуже добре володів м’ячем і позбавив нас простору. Тож Україна здобула цю перемогу заслужено. Я це визнаю. Але суддя має попросити у нас вибачення, адже голи були забиті неправильно. Я це йому продемонстрував за допомогою телефону одразу після матчу. Однак не заперечую, що якби не було цих двох голів, могли б бути інші. Шевченко мене переграв».


Сьогодні в рамках 8 туру в нашій групі зустрічаються: Туреччина — Хорватія, Косово — Фінляндія та Ісландія — Україна (пряма трансляція поєдинку о 21.45 на телеканалі «Україна»).


 


Telegram Channel