Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«На «Волиньторф» поклали око бандити при владі!»

Волинь-нова

«На «Волиньторф» поклали око бандити при владі!»

З такими гаслами зустріли у четвер численні протестувальники депутатів Волинської обласної ради, які зібралися на чергову 15-ту сесію

Кость ГАРБАРЧУК


Фото Олександра ДУРМАНЕНКА



Ще до початку пленарного засідання під стіни волинського Білого дому приїхало кілька сотень пікетувальників із державного підприємства «Волиньторф», які вимагали терміново вирішити проблему виділення 200 гектарів землі для видобутку сировини.



Фракція «УКРОПу» поповнилася ще одним активним «штиком» — до її складу увійшов екс-радикал Володимир Кучер.



Виступаючи на сесії, голова профкому Аліна Базарнова заявила, що три роки поспіль керівник Волинської обласної державної адміністрації блокує питання про відведення земель для їхнього підприємства. Тому колектив приїхав шукати захисту до депутатів найвищого представницького органу нашого краю.
Натомість Володимир Гунчик пояснив, що не підписує відповідного розпорядження, тому що ці землі мають статус особливо цінних. За словами директора «Волиньторфу» та депутата обласної ради Івана Киричика, у сусідній Рівненській області не виникло проблем із видобутком сировини на подібних ділянках. Як він пояснив, у законі «Про надра» сказано: корисні копалини місцевого значення і торф можна добувати без спеціального дозволу на глибині до двох метрів.
Голова обласної ради Ігор Палиця зазначив: стабільна робота стратегічно важливого державного підприємства — це податки й робочі місця. Тому надання земель «Волиньторфу» в інтересах всієї обласної громади. Після бурхливої дискусії депутати підтримали звернення до Верховної Ради України про забезпечення законодавчих умов для розробки торфовищ. Ігор Палиця та Володимир Гунчик вийшли до мітингувальників і пояснили, що створено робочу групу, яка впродовж трьох днів урегулює ситуацію. А голова обласної ради пообіцяв, що не дозволить приватизувати їхнє підприємство.
Про схеми земельного дерибану, коли керівництво головного управління Держгеокадастру в області виділило людям та фірмам з інших областей ділянки навколо Світязя, біля Луцького замку та у різних районах нашого краю, розповіла заступник голови Асоціації землевпорядників Волині Світлана Шеремета. Натомість учасники АТО та члени сімей загиблих отримують чиновницькі відписки про відсутність вільних ділянок. Голова Спілки воїнів АТО Олександр Серватович закликав посадовців припинити земельну вакханалію. Понад дві години у залі й на площі вирували пристрасті.
А тоді депутати приступили до розгляду понад 50 питань порядку денного. Після обговорення ухвалили зміни до перспективного плану формування територій громад, який запропонував заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук. Як відомо, на Волині триває об’єднання й майже скрізь це непростий, навіть болісний процес.
На кожній сесії одним із ключових є фінансове питання. Обранці розподілили 27 мільйонів гривень від перевиконання обласного бюджету. За словами директора департаменту фінансів облдержадміністрації Ігоря Никитюка, значна частина цих коштів буде спрямована на програму співфінансування ремонту та відновлення доріг. Тим часом фракція «УКРОПу» поповнилася ще одним активним «штиком» — до її складу увійшов екс–радикал Володимир Кучер. Його заяву оприлюднив голова обласної ради Ігор Палиця.



Під стіни волинського Білого дому приїхало кілька сотень пікетувальників із державного підприємства «Волиньторф».




На сесії виступає голова профкому «Волиньторфу» Аліна Базарнова.



Голова Спілки воїнів АТО Олександр Серватович закликав посадовців припинити земельну вакханалію.



Голова обласної ради Ігор Палиця зазначив, що надання земель «Волиньторфу» в інтересах всієї обласної громади.

Telegram Channel