Їжа, яка вбиває
Міністерство охорони здоров'я оприлюднило для громадського обговорення зміни до закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах)
На прилавках наших магазинів чимало різної смакоти, яку охоче купуємо, частуємо нею дітей. Але апетитні наїдки, як виявляється, шкідливі, бо містять трансжири, небезпечні сполуки, наявність яких у раціоні підвищує ризик розвитку цілої низки порушень здоров'я. Передусім зростає загроза серцево–судинних захворювань і деяких форм раку. Тому варто уважно читати етикетки з маркуванням. Найчастіше трансжирами «здобрені» кондитерські вироби, випічка, снеки, напівфабрикати, продукти глибокої заморозки.
Медики радять уникати і технологічно оброблених наїдків, які містять гідрогенізовану олію, кулінарний та кондитерський жир, маргарин, а також не замовляти у закладах громадського харчування смажених на олії страв.
У світі цю проблему вирішують. Ще у 2003 році Данія запровадила практично повну заборону продажу продуктів, що містять трансжири. Федеральна адміністрація США з харчової продукції та лікарських засобів у 2015–му офіційно повідомила, що гідрогенізовані рослинні жири небезпечні для здоров’я та надала харчовій промисловості час до 2018 року, щоб повністю замінити такі складники у виробництві. Настав час і в Україні задуматися над тим, як захистити людей від їжі, яка вбиває.
Нагадаємо, дослідники Єльського університету довели, що споживання продуктів, які містять трансжири, може призводити до серцевих нападів та інсультів.