Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Тимошенко допомогла Саакашвілі «прорвати» кордон, а потім почула: «Юлю — геть!»

Волинь-нова

Тимошенко допомогла Саакашвілі «прорвати» кордон, а потім почула: «Юлю — геть!»

Попри загрозу затримання (Тбілісі направив нашому МЗС уже третій запит про видачу свого колишнього президента) 10 вересня екс-президент Грузії і колишній губернатор Одеської області повернувся в Україну

Мирослава КОЗЮПА



Позбавлений українського громадянства опальний політик подорожує з нашим паспортом. Пропускний пункт «Краківець», через який мав їхати Міхеїл Саакашвілі, на кордоні з Польщею огородили колючим дротом, а близько тисячі прихильників опозиціонера розбили наметове містечко і встановили сцену для виступів. Представники Руху нових сил заявили: щоб залякати активістів на пункт пропуску привезли 6 автобусів «тітушок», яким платять 500—800 гривень на день. Поліція затримала близько сотні чоловіків характерної зовнішності, у яких вилучено газові балончики та пістолет. Згодом Міхеїл Саакашвілі вирішив їхати через «Шегині», аби уникнути можливих провокацій на кордоні.



Силовий прорив українського кордону – це злочин і ті, хто причетний до організації цього прориву, мають понести відповідальність.



Придбавши квиток на поїзд «Інтерсіті» сполученням Перемишль – Київ, пасажири раптом почули: «Від поліції надійшла інформація, що у потязі є особа, якій не дозволено в’їзд в Україну. Наш поїзд вирушить, якщо ця особа залишить поїзд». Пасажирам запропонували відправитися в Україну автобусом і навіть компенсувати вартість квитків. Нардеп Юрій Дерев’янко заявив, що ця вказівка надійшла від «Укрзалізниці». 11 українських парламентарів, які супроводжували Саакашвілі, вимагали, щоб до них прибув український консул, та поскаржилися Генеральному прокурору України Юрію Луценку на те, що їх заблокували у потязі. Тим часом екс-очільник Одещини залишив «Інтерсіті» у Перемишлі і приїхав у пішохідний прикордонний пункт «Шегині» автобусом.
Польські митники пропустили скандального пасажира. Та українські прикордонники раптом закрили перехід, пояснивши – пункт пропуску «заміновано». Саакашвілі разом із прихильниками вирішили прориватися через кордон силою. «Натовп прорвав пункт пропуску «Шегині». Розпочалася бійка», – повідомив помічник глави Держприкордонслужби Олег Слободян. Без документів, натовп вивів Міхеїла Саакашвілі на українську територію. При цьому ніхто з них не пройшов прикордонний контроль офіційно. Саакашвілі провів мітинг, під час якого виступила і Юлія Тимошенко. Проте люди не захотіли її слухати і викрикували образливі вислови: «Ганьба!» та «Юлю — геть!». Після мітингу Міхеїл Николозович поїхав до Львова, де чекає на родину та зустрівся з мером Андрієм Садовим.
«Я намагався віддати їм свій паспорт, звернутися до прикордонників, щоб отримати захист в Україні... А що робили вони – знущались над людьми, імітували якусь вибухівку, нагнали «тітушок», налякали провідників потяга, створили черги на кордоні», – заявив екс-президент Грузії, а пізніше додав, що паспорт у нього... вкрали.
Під час сутички 11 бійців Національної поліції та 5 працівників ДПС отримали тілесні ушкодження. У МВС заявили, що 10 вересня намагалися зробити все, щоб вивести прикордонників і поліцейських із політичного процесу, і що прикордонники мали наказ не відкривати вогонь. Очільник відомства Арсен Аваков вважає, що Міхеїл Саакашвілі має оформити свій в’їзд в Україну або на пункті «Шегині», або в Міграційній службі, запевняє, що всі учасники інциденту понесуть покарання. Наразі за фактом масового безладу на пункті пропуску відкрито кримінальну справу за статтею про незаконне переправлення людей через кордон.
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман назвав прорив кордону біля пункту пропуску «Шегині» атакою проти державності, організатори якої повинні понести відповідальність. «Те, що відбулося, це не просто порушення закону… Це початок чергової атаки деяких наших політиків проти української державності. Силовий прорив українського кордону – це злочин і ті, хто причетний до організації цього прориву, мають понести відповідальність. Саме тому зараз можна очікувати активізації спроб дестабілізувати ситуацію з боку тих, хто не зацікавлений в успіху України. На жаль, так і відбувається. Сьогодні час боротись не за владу, а за державу», – заявив очільник уряду.
А сайт «Миротворець» вніс Міхеїла Саакашвілі у свою базу. «Тепер він нічим не відрізняється від терористів, бойовиків, сепаратистів і військовослужбовців РФ, які зруйнували наш кордон в Криму і на Донбасі», – зазначив один з авторів скандального сайту Мирослав Олешко.


 

Telegram Channel