Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Порушувати закон не буду!»

Волинь-нова

«Порушувати закон не буду!»

Відмовою йти в розріз із чинним українським законодавством відповів голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик представникам трудового колективу ДП «Волиньторф», котрі методом тиску мали намір вплинути на рішення керівника найвищої виконавчої гілки влади в області

Ще до початку 15–ї сесії обласної ради, котра відбулася 7 вересня, перед приміщенням Будинку обласної ради зібралися працівники ДП «Волиньторфу». Озброївшись плакатами з гнівними лозунгами, вони вимагали від голови облдержадміністрації «дати землю» та «припинити скорочення робочих місць», тоді як офіційної інформації про зменшення кількості працівників на підприємстві до виконавчої вертикалі не надходило, а щодо земельних питань, то вирішити їх — не компетенція голови облдержадміністрації.
Із початком сесійного засідання протестувальники перейшли до сесійної зали. Слово взяла керівник профспілки підприємства Аліна Базарнова. Жінка з трибуни продовжила у вже традиційній манері, щоправда, додала ще кілька тез про ймовірну приватизацію підприємства. По завершенні ж емоційного спітчу передала текст звернення голові обласної ради Ігореві Палиці.



Я прошу донести реальний стан справ до людей, пояснити працівникам суть питання, а не лякати їх скороченнями та приватизацією!



Урешті розставити крапки над «і» та, аби раціоналізм переважив емоції, слово взяв Володимир Гунчик. Розпочав з екскурсу в 2011–й. Тоді — 11 жовтня — відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації Бориса Клімчука було надано в оренду на 10 років ДП «Волиньторф» земельну ділянку 17 га під будівництво приміщень. Тож Маневицька райдержадміністрація уклала договори оренди.
— 5 грудня 2012 року Генеральна прокуратура України, встановивши, що глибина залягання торфу — до 2,19 метра, звернулась до Кабінету Міністрів щодо усунення порушень законодавства при прийнятті рішень Волинською облдержадміністрацією, — деталізував Володимир Гунчик. — Уряд зобов’язав голову Волинської ОДА прийняти відповідне рішення, скасувавши своє розпорядження. Той його відмінив. Однак, беручи до уваги моменти чинного законодавства, що голова адміністрації не має права скасовувати своє ж розпорядження, «Волиньторф» подав до суду. Позов було задоволено і розпорядження голови ОДА відновлено. Не зважаючи на те, що ці землі згідно з введеним Земельним кодексом уже були віднесені на той період часу до особливо цінних земель.
Далі ж, якщо рухатися хронологічно відповідно до документів, 11 січня 2014 року між облдержадміністрацією та ДП «Волиньторф» укладено договір оренди на земельну ділянку для видобутку торфу на родовищі площею 17 га.
А вже у червні 2014 року між головним управлінням Держгеокадастру в області і ДП «Волиньторф» було укладено договір оренди землі під видобування торфу на родовищі площею 182 га. При цьому Володимир Гунчик особливо акцентував: облдержадміністрація жодного стосунку до цього документа не має.
Що важливо в цій історії — 13 лютого 2017 року термін дії двох цих договорів завершився, бо завершилася й дія спеціального дозволу на користування надрами.
— Відповідно до умов договору ДП «Волиньторф» мало би звернутися до Волинської ОДА, щоби продовжити дію договорів, але не пізніше як за 30 днів до їх завершення. Так трактує договір, — продовжив далі Володимир Гунчик. — Однак до 13 січня 2017 року ДП «Волиньторф» не пролонгувало в Державній службі геології і надр чинного дозволу, певно, були якісь причини. 26 січня 2017-го Державною службою геології та надр продовжено дію спецдозволу. 25 квітня 2017 року «Волиньторф» звертається до ОДА з клопотанням про поновлення дії договорів, пропустивши три місяці по завершенні їхньої дії.
Далі ж питання розглянули в головному управлінні Держгеокадастру. І 24 липня 2017–го голова облдержадміністрації був готовий підписати відповідне розпорядження, але за умови отримання документального підтвердження про цінність чи «не цінність» земель. Аби колізія із попередником — коли Борисові Клімчуку довелося відміняти своє ж розпорядження — не повторилася. Про це Володимир Гунчик і розповів у сесійній залі.
— Знаючи про те, що Держгеологія в 2011 році визнала ці землі особливо цінними, голова облдержадміністрації не може підписати відповідне розпорядження, бо це — порушення закону. Що робить голова адміністрації? Він звертається в Держгеонадра і паралельно з тим отримує припис, або ж рекомендаційний лист від прокуратури області, що зобов’язаний звернутися до Кабміну або до Верховної Ради для отримання роз’яснення. Що ми й зробили. Позавчора ми одержали відповідь: «Прокуратура області, розглянувши ваш лист щодо важливості поновлення договорів оренди окремих ділянок площею 182 га, інформує, що скеровано запит до Державної служби геології та надр України і ДП «Українська геологічна компанія».
Тож Володимир Гунчик повідомив, зачитавши документ, що Державна служба геології та надр України за результатами детальної розвідки торфового родовища «Засвіття — Ситнелюк», яку в  2017 році здійснили фахівці Київської екологічної експедиції, встановила, що середня глибина залягання торфу — 1,85 м. Фактично Держгеонадра підтвердили, що землі, які виступають предметом надзапеклої дискусії, таки належать до категорії особливо цінних. А виділення таких земель розпорядженням голови — ніщо інше, як порушення закону.
Тому Володимир Гунчик, використавши повноваження керівника найвищої виконавчої гілки влади в області, офіційно звернувся до юридичного управління Верховної Ради, аби тамтешні фахівці надали роз’яснення, чи може голова облдержадміністрації пролонгувати підписані раніше договори. Повідомивши про свої дії представницькому органові влади й передусім протестувальникам, Володимир Гунчик запевнив: щойно отримає відповідь — а процедура передбачає інформування упродовж 10 днів — доведе її до відома громади та працівників підприємства.
Попри, здавалося б, зрозумілі роз’яснення, колектив підприємства продовжував вимагати виділення земель. Натомість директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик, котрий також є депутатом обласної ради, виступаючи, зауважив: критеріїв визначення цінності земель не існує. Щоправда, конструктивних аргументів на підтвердження таких слів у залі не прозвучало.
Врешті ж депутатський корпус більшістю голосів підтримав проект рішення звернення до центральних органів влади для забезпечення умов розробки торфовищ, аби зняти врешті правову колізію. Натомість протестувальники градусу емоцій не стишили. Тому голова облдержадміністрації та голова обласної ради залишили сесійну залу та вийшли на площу перед головною адмінбудівлею краю, аби остаточно роз’яснити працівникам державного підприємства подальший алгоритм дій. Ігор Палиця запевнив, що за його дорученням створять комісію, яка вивчить усі юридичні моменти й надасть остаточну відповідь щодо виходу з правової колізії. Володимир Гунчик додав, що готовий в разі відмови центральних органів влади надати дозволи, їхати до Києва й лобіювати питання. Натомість із натовпу лунали вигуки про скорочення 200 працівників на підприємстві й вимоги до голови облдержадміністрації підписати документи.
— Не знаю, звідкіля ви взяли, що відбудеться скорочення, — відповів Володимир Гунчик. — Але ще раз говорю всім: порушувати закон й ставити підпис я не буду! І прошу донести реальний стан справ до людей, пояснити працівникам суть питання, а не лякати їх скороченнями та приватизацією!
Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.


 

Telegram Channel