Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
«Тільки цьогоріч ми врятували понад 50 світів»

Волинь-нова

«Тільки цьогоріч ми врятували понад 50 світів»

«Кожен дзвінок на номер 101 – це іспит на професійність рятувальників, адже нам довірена така відповідальна роль – спасати життя і набуте добро». На цьому протягом нашої розмови не раз наголошував начальник Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук

Володимир НЕСТЕРОВ



-Пане Володимире, 17 вересня в Україні – День рятівника. Знаю, що в області діють 24 державні пожежно-рятувальні частини та окремі пости, а також аварійно-рятувальний загін спеціального призначення. Щодоби на захист мешканців краю від вогняної стихії та надзвичайних ситуацій заступає понад 140 пожежників-рятувальників, більше 50 одиниць спеціальної техніки готові будь-якої миті виїхати на допомогу… То скажіть, як часто рятувальникам доводиться протягом року працювати в екстремальній обстановці?



А щодо спортивної підготовки волинських вогнеборців, то ми вже довший час тримаємо марку лідерів по Україні.



— Кожен дзвінок на номер 101, а вони трапляються щодня, – це іспит на професійність рятувальників, адже нам довірена така відповідальна роль – спасати життя і набуте добро. Філософи порівнюють людину із цілим світом, космосом. Так от: тільки протягом останнього року ми врятували понад 50 світів. Якщо конкретніше, то наведу цифри: під час пожеж врятовано 13 осіб, у тому числі одну дитину, 18 людей дістали з понівечених автівок після ДТП, на водоймах надали вчасну допомогу 31 громадянину, спасли двох потопельників. Ліквідовано 850 пожеж, більшість із яких трапилися в житлових будинках. Збережено від знищення вогнем тисячі будівель та споруд. Однією з найбільших у цьому році була пожежа у Володимирі–Волинському, яка виникла 26 травня у двоповерховому виробничому приміщенні місцевої швейної фабрики. Завдяки чітким та оперативним діям особового складу пожежно-рятувальних підрозділів з Княжого міста та сусідніх гарнізонів (до гасіння пожежі було залучено 15 одиниць техніки та 52 рятувальники) вдалося запобігти поширенню вогню та врятувати матеріальних цінностей на суму 88 мільйонів гривень, не допустивши при цьому загибелі людей.
Несуть службу наші працівники і в АТО. Вже проведена шоста ротація піротехнічного підрозділу управління у складі 5 чоловік особового складу та 2 одиниць техніки, які виконують завдання з гуманітарного розмінування на території Донецької та Луганської областей. Піротехніки працюють у зоні проведення антитерористичної операції понад місяць, потім їх змінює інша група.
Але і в нашій мирній області з початку року піротехніки виявили та знищили понад 750 вибухонебезпечних предметів, серед яких авіаційні бомби, артилерійські снаряди, міни, гранати тощо. Проводилися заходи із суцільного розмінування території поблизу села Вівчицьк Ковельського району…
Напруженими були також зимові місяці – внаслідок сильних снігопадів багато людей зверталося до служби 101 з проханням витягнути автомобілі, рейсові автобуси чи вантажівки зі снігових заметів і кюветів, куди вони потрапили через складні погодні умови. Під час 224 таких залучень евакуйовано 412 транспортних засобів та надано допомогу 906 особам. Автомобілями підвищеної прохідності рятувальники взимку ставали у пригоді лікарям «швидкої допомоги», аби ті могли пробитися через кучугури та дістатись до хворих і породіль у віддалені села.
— До речі, наскільки готові працівники ваших служб оперативно прибути у найглухіші куточки краю?
— Для захисту населених пунктів, віддалених від райцентрів, в області діє понад 100 підрозділів місцевої пожежної охорони. Ці формування вдалося зберегти у тяжкі часи розпаювання господарств. Відрадно, що люди розуміють: краще мати свою пожежну команду, аніж чекати на її приїзд із сусідніх сіл. Тож нині йде процес створення нових підрозділів. Завдяки сприянню органів місцевої влади та громади запрацювала нова пожежна команда в Піщаному Камінь-Каширського району, незабаром розпочне діяльність команда у селі Карасин на Маневиччині.
Ці підрозділи перебувають на балансі органів місцевого самоврядування, але в оперативному плані під час гасіння пожеж підпорядковуються державній службі з надзвичайних ситуацій. Зазначу, що на Волині громади уже беруть ініціативу у свої руки і шукають шляхи для придбання пожежних автомобілів, захисного одягу та спорядження для волонтерів–пожежників, у тому числі за кошти грантових програм Європейського Союзу. Це правильний підхід, що успішно діє багато років у сусідній Польщі. Там у сільських населених пунктах існують добровільні команди вогнеборців із числа їхніх мешканців. Пожежне депо, техніку і спорядження купує вуйт гміни (голова сільської ради), йому допомагають старости повітів (голови районних адміністративних одиниць), є механізм залучення до цієї справи коштів також з обласного та державного бюджетів. Цим шляхом ідемо і в нашій державі – зараз активно впроваджується реформа Державної служби з надзвичайних ситуацій та системи цивільного захисту в країні загалом.
— Реформи у нас пов’язують із вивченням і впровадженням західного досвіду. А у вашій службі?
— Так, цей рік став початком реформи ДСНС, яка давно була вкрай потрібна. І ми одразу побачили позитивні зміни: грошове утримання особового складу зросло більш ніж на 60%, почала надходити нова сучасна пожежно–рятувальна техніка (тільки на Волині цього року введено в бойовий розрахунок 4 нові пожежні машини). Управління постійно активно працює над розвитком своїх міжнародних контактів, насамперед із прикордонними регіонами Польщі та Білорусі. У минулі роки вдалося реалізувати два проекти за Програмою транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2007 – 2013», у результаті яких закуплено два нові пожежні автомобілі та проведено заходи з підвищення рівня безпеки населення і популяризації здорового способу життя серед дітей та юнацтва.
Цьогоріч подали низку проектів на участь у новій Програмі, чекаємо на результати. Спільно з Добровільним пожежним товариством та Брестським обласним управлінням МНС Республіки Білорусь незабаром розпочнемо реалізацію грантового проекту за Програмою «Білорусь–Україна». Він допоможе нам залучити до лав рятувальників нових волонтерів–пожежників як серед молоді, так і дорослого населення, що сприятиме запобіганню пожежам і трагічним випадкам. Цього року провели два спеціальні навчання за участі польських колег-вогнеборців та рятувальників зі служби медицини катастроф. Спільно відпрацювали навички з гасіння пожеж в екосистемах та способи рятування людей під час ДТП і завалів. У Польщі кожен пожежник повинен скласти заліки з порядку надання постраждалим першої долікарської допомоги, адже часто саме їхні автомобілі прибувають до місця події першими. Тому ми переймаємо цей досвід і прагнемо, щоб і наші знання у цій сфері також були на найвищому рівні.
А щодо спортивної підготовки волинських вогнеборців, то ми вже довший час тримаємо марку лідерів по Україні: збірна області з пожежно–прикладного спорту цього року двічі виборола срібні нагороди на найвищих рівнях – у чемпіонаті та Кубку країни, а команда юних рятувальників з міста Ківерці громадського руху «Школа безпеки» на всеукраїнських змаганнях в Одесі втретє посіла 1 місце!
Тому напередодні Дня рятувальника хочу побажати всім своїм колегам по справі вдосконалювати професійну майстерність тільки на навчаннях, родинного взаєморозуміння та достатку і якомога менше надзвичайних ситуацій!



Нехай тривоги будуть тільки навчальними!



Правила безпеки діти мають опанувати змалку.



Начальник Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук.


 

Telegram Channel