Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Хірурги дістали 25–сантиметрову тріску із шиї рівнянина

Волинь-нова

Хірурги дістали 25–сантиметрову тріску із шиї рівнянина

Під час надскладної півторагодинної операції 5 фахівців Інституту Шалімова вилучили ще з десяток дрібних скалок, які дивом не зачепили ні судин, ні трахеї, ні нервів

Мирослава КОЗЮПА


Сергій Рубцов пригадує, що тріска відлетіла від верстата, на якому працював, ще влітку. Чоловік звернувся до рівненських лікарів, які вийняли шматок деревини. Протягом двох місяців вів абсолютно нормальне життя. Але згодом відчув дискомфорт. Він знову звернувся до медиків, а ті зрозуміли, що дістали не все. За цей час друзка вросла в тканини, і місцеві фахівці оперувати не наважилися.



Це була не просто складна робота – хірурги працювали з ювелірною точністю, проявивши неабияку майстерність та обережність, щоб не зачепити важливі тканини та органи.



За незвичайного пацієнта (адже виявилося, що 25–сантиметровий кілок у шиї засів за міліметр від сонної артерії) взялися спеціалісти столичного Інституту Шалімова. Це була не просто складна робота – хірурги працювали з ювелірною точністю, проявивши неабияку майстерність та обережність, щоб не зачепити важливі тканини та органи. Оперативне втручання знімали на відео як навчальний матеріал для майбутніх хірургів. Вилучивши чужорідний предмет, один із медиків вигукнув від здивування: «Нічого собі!»
Крім великого шматка деревини, з тіла Сергія Рубцова витягли ще з десяток дрібних. Лікарі зізнаються, що за свою кар’єру такого ще не бачили, а пацієнта називають щасливчиком, адже жодна скалка не зачепила ні судин, ні трахеї, ні нервів.
— До сонної артерії вона не дістала буквально міліметр–два, якраз упоперек між хребтом і стравоходом. Складність операції полягала в ризику травмування. Успіх хірургічного втручання став можливим завдяки багатопрофільності закладу – були задіяні всі фахівці, – розповів хірург Андрій Ратушнюк.
Нині пацієнт уже вдома, у нього незначне післяопераційне ускладнення – охриплість голосу. Величезну скалку зберігає як сувенір.
Такий кілочок принесли, я думаю: куди воно могло там улізти? Тріску завезли додому, поклали в сервант. Дивуюся, як я ходив із тією дровинякою, як вона мені не заважала, – зізнається рівнянин Сергій Рубцов, який, без сумніву, увійде в історію української медицини.


Telegram Channel