Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Догана за рішучість

Волинь-нова

Догана за рішучість

Історія, яку хочемо розповісти, показова у багатьох моментах. Адже дуже часто наші чиновники роблять спробу вправно уникнути відповідальності

Сергій НАУМУК


Котел у дитсадку міняли аж у розпал осені
12 жовтня минулого року в рожищенському дошкільному закладі «Малятко» трапилася «НП»: там призупинили роботу, дітей не приймали. Чому? Усе банально просто. Садочок не опалювався і понад тиждень температура в приміщенні становила лише 3–7 градусів, що спричинило справедливі нарікання батьків.



Висновок із чиновницької логіки такий: тримати малят у холоді можна, а от не приймати їх — це вже «НП».



А все тому, що у дитсадку в середині осені міняли газовий котел. Фактичні роботи тривали 6–7 жовтня. Причому після заміни опалювального приладу приватним підприємством «Рожище Газ Сервіс» котельня ще не була готова до роботи: потребувала встановлення розширювального бачка, налагодження задвижки тощо.
Тому напередодні, 11 жовтня, при завідувачу дитсадка відбулася нарада, за результатами якої прийнято рішення провести роз’яснювальну роботу серед батьків щодо температури в ДНЗ, рекомендувати не приводити малюків, а керівництву оформити наказ про призупинення прийому дітей. Так і зробили. Пуск газу відбувся лише 18 жовтня. Наступного дня вихованці пішли в садочок.
Рішення завідувачки викликало обурення чиновників. За таке хтось мав бути покараний. Цапом–відбувайлом обрали завідувача ДНЗ №1 «Малятко» Тетяну Лесіну.
Відповідно до рекомендацій постійної комісії з питань соціального захисту, здоров’я, освіти, культури, спорту, у справах сім’ї та молоді, торгівлі та побуту Рожищенської міської ради було створено робочу групу, яка мала вивчити причини, чому опалювальний сезон розпочався в «Малятку» із запізненням. За рекомендацією робочої групи відділ освіти та молоді РДА виніс Лесіній догану.
Мовляв, завідувачка порушила чинне законодавство. Бо відділ освіти та молоді Рожищенської райдержадміністрації було повідомлено листом, але без копії наказу. А ще Лесіна перевищила власні повноваження, бо призупинила функціонування закладу.


Чи загрожує здоров’ю малюків низька температура в приміщенні?
«Свої неправомірні дії позивач не погоджує ні з міською радою (яка має приймати відповідне рішення), ні з відділом освіти та молоді райдержадміністрації. А лише після прийняття наказу в інформативному порядку повідомляє їх.
Відповідно до чинного законодавства завідувач зобов’язана була повідомити засновника, тобто Рожищенську міську раду і відділ освіти та молоді райдержадміністрації про існуючий температурний режим з проханням призупинити навчально–виховний процес та прийом дітей», — йдеться у запереченні відділу освіти та молоді РДА на позовну заяву Тетяни Лесіної.
Хоча у запереченні не вказано жодних норм, які зобов’язували б її діяти саме так. А Посадова інструкція завідувача Рожищенського ДНЗ №1 забороняє проводити навчально–виховний процес, якщо є небезпека для здоров’я та життя вихованців. Напевно, температура у кілька градусів таки несе загрозу для здоров’я малюків?
Та й заклад не припиняв функціонувати. Було призупинено лише прийом дітей. Працівники виходили на роботу. Протокол наради при завідувачу від 11 жовтня передбачає ряд завдань для персоналу на час відсутності вихованців: провести генеральне прибирання, замінити постільну білизну, прибрати територію, розвезти пісок у пісочниці. Педагоги мали проводити підготовку до занять, готувати дидактичні матеріали на осінні ранки. Обслуговуючий персонал отримав завдання квасити капусту, переробляти моркву, термічно обробити квасолю та сухофрукти. Тобто садочок таки функціонував. Хоча й без малюків. Але ніхто ж не каже, що під час канікул школа не працює. Так само і тут.
Окрім того, Лесіна нібито не підготувала документів, необхідних для включення опалення. Так, на завідувачів покладено персональну відповідальність за стан підготовки навчально-освітніх закладів до роботи в зимово-осінній період. Але про які документи йдеться — ніде ні слова. Тепер варто сказати, що договір на поставку котла міська рада уклала лише 22 вересня, а придбано його було 28 вересня. То що спричинило затримку початку опалювального сезону: відсутність неназваних документів чи невчасна купівля обладнання?


Довгі дороги чиновницьких листів
10 листопада завідувачку дитсадка ознайомили з наказом про догану. 11 січня Лесіна оскаржила рішення до начальника відділу освіти та молоді Рожищенської РДА. 30 січня отримала лист, яким відмовлено у задоволенні скарги. Наступного дня жінка звернулася до того ж чиновника з вимогою розглянути питання про законність накладеного стягнення на комісії з трудових спорів згідно з вимогами Кодексу законів про працю України, на що отримала повторну відмову, яку мотивували тим, що комісія не може розглянути трудовий спір з питань накладення дисциплінарних стягнень стосовно керівних працівників, які обираються, затверджуються або призначаються органами місцевого самоврядування.
Тоді Тетяна Лесіна оскаржила наказ про догану начальнику управління освіти та науки Волинської облдержадміністрації. Відповідь на свій лист від 17 лютого Лесіна отримала лише 2 квітня. Відтак вирішила звернутися до суду.
На суді чиновники не спростовували того, що необхідно було припинити прийом вихованців. Але зробити це мала не завідувач, а міська рада. То чому ж тоді не було так зроблено? Чому всі заворушилися лише тільки тоді, коли Лесіна видала наказ? А до того міська рада й відділ освіти та молоді РДА ні сном ні духом не відали про ситуацію в дитсадку? Якщо не знали, то гріш ціна таким управлінцям, а якщо знали, то чому міська рада не припинила прийом дітей?
У цій судовій справі ще багато різних чиновницьких вивертів. Але вони не змінюють суті. Якщо коротко, то висновок із чиновницької логіки такий: тримати малят у холоді можна, а от не приймати їх — це вже «НП». І, поклавши руку на серце, хіба таке відбувається лише в рожищенському садочку №1? У вашій школі чи садку завжди восени вчасно пускають тепло? А якщо ні, то влада призупиняє прийом дітей чи вони сидять у класах у куртках?
Переконаний, що і про «Малятко» громадськість нічого не дізналася б, якби Тетяна Лесіна не набралася рішучості і не призупинила прийом дітвори. Не було б «НП», тихо–мирно в холодних кімнатах йшов би навчально–виховний процес. А чиновники ще й хвалилися б новим котлом.
P. S. 18 серпня Ківерцівський районний суд визнав протиправним та скасував наказ відділу освіти та молоді Рожищенської райдержадміністрації від 9 листопада 2016 року «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності», яким Лесіній вліпили догану.
От тільки ще до того, 25 липня Тетяну Лесіну звільнили вже наступного дня після виходу на роботу з лікарняного. Підстава – наказ про догану та «корупція». Останню побачили у тому, що сестра Тетяни Юріївни, яка віддавна працює в згаданому садочку вихователем, після призначення пані Лесіної завідувачем нехотя стала її підлеглою. Так одним пострілом і «корупцію» побороли, і неугодного працівника позбавилися.


 

Telegram Channel