Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Тут читачів за роєм рій, І з ними спікер Парубій…

Волинь-нова

Тут читачів за роєм рій, І з ними спікер Парубій…

У Львові на вулиці Коперника чимала черга вишикувалася до кас, у яких продають вхідні квитки на 24-й форум видавців. Найбільше в Україні свято книголюбів традиційно відбувається в Палаці мистецтв та палаці Потоцьких. Окрім цього, у багатьох інших закладах міста Лева – понад 900 літературних, мистецьких, освітніх та соціальних заходів. Головна тема — «Точка творення». В ньому взяли участь 168 видавництв, які привезли, як стверджують організатори, 100 тонн нових книг

Кость ГАРБАРЧУК



Найпершим біля стенда видавництва «Легенда» зустрічаю івано-франківського письменника Степана Процюка, який презентує свій новий роман «Травам не можна помирати» про життя в радянській Україні у 1970–ті.



Форум — це передусім спілкування, знайомства, а потім уже книги, вибір яких цьогоріч іще більший, але й ціни кусючіші, а відвідувачів стає все менше. Бідніємо.



Ось із сивою шевелюрою, ніби лев, між рядами поважно простує український поет Іван Драч. Якийсь старенький дідусь гнівно кидає йому вслід:
— Вже забувся, як писав «Леніним дихаю до останнього подиху». Досі не покаявся за ці рядки. Коли Стуса гноїли в тюрмі, він отримував ордени.
Але Іван Федорович уже не чує цих слів. Неподалік активно продає оригінальні календарі «Знай наших» на 2018 рік та роздає автографи музикант і художник Юрко Журавель.
Біля вітрини «А-ба-ба-га-ла-ма-ги» з усіма вітається його директор, харизматичний поет Іван Малкович, який направду видає якісні й красиві книги. Але, думаю, в українську історію, крім цього, він увійде своєю яскравою промовою на врученні Шевченківської премії. Пам’ятаєте: «Я мрію дожити до тих часів, коли дітям у школі перестануть сльозливо оповідати про горопашного кріпака, який служив безправним, безсловесним попихачем у панів, а змінять парадигму і вестимуть натхненну мову про неймовірного хлопчика, що аж світився великим талантом, який без тата й мами, і без, здавалося, жодних шансів на успіх, створив сам себе…»
Завдяки тернопільському видавництву «Мандрівець» вдалося познайомитися з опозиційним російським політиком, котрий зараз живе в Грузії, Олегом Панфіловим. Політолог приготував дві новинки: «Антирадянські історії» та «Розмови з «ватником».
У Палаці мистецтв зустрічаємо голову Верховної Ради Андрія Парубія, який прийшов на Форум із сім’єю. Він гортає книги на розкладках, й ніхто на нього не звертає уваги. Жодного ажіотажу, лише кремезний охоронець неподалік прикриває спину українського політика.
Цьогоріч американський журналіст газети «Лос–Анджелес Таймс» Сергій Лойко, який став відомим після виходу книги про донецьких кіборгів «Аеропорт», презентував новинку – «Рейс». Роман про загибель малазійського пасажирського «Боїнга» влітку 2014-го у небі над Донбасом вийшов українською та російською мовами, адже наші північні сусіди категорично відмовилися її друкувати. Втомлений, але усміхнений Сергій Лойко залюбки фотографується зі своїми шанувальниками.
На лекцію-презентацію книги «Хроніки передбачень: 2016—2017» одного з найсерйозніших українських аналітиків у сфері геополітики Володимира Горбуліна зібралося стільки людей, що вони не вмістилися у конференц-залі. Цікаво було почути думку директора Національного інституту стратегічних досліджень про нинішню ситуацію. Прогноз Володимира Павловича невтішний: гібридна війна проти України триватиме доти, доки існуватиме імперська Росія у нинішньому форматі.
Я не міг не побувати на авто-граф–сесії нашого волинського письменницького подружжя Надії Гуменюк та Володимира Лиса – згідно з добре відомим принципом: «Свій до свого по своє!» Думаю, шанувальники давно чекали на таку книгу від Володимира Савича. У збірці малої прози – есеїв та новел – «Місяць, обмитий дощем» наш колишній колега розповідає про свої літературні уподобання, адже багатьом цікаво, що читає сам письменник, спогади про незабутні зустрічі, найяскравіші дитячі враження. Збірка коротких повістей Надії Гуменюк «Етюд з метеликом», яка також була презентована на Форумі, – це захопливі розповіді про людей і їхні глибокі почуття, які допомагають ставати кращими.
На третьому поверсі знову зустрічаю земляків – на стенді видавництва «Твердиня» новинки представляє лучанин Микола Мартинюк.
Поруч за автографом до Юрія Андруховича вишикувалася черга молодих людей. Сподіваючись на щось нове від одного з моїх улюблених авторів, був розчарований. Бо «Фабула» перевидала його перший роман «Рекреації», опублікований ще 25 літ тому.
Для мене Форум — це передусім спілкування, знайомства, а потім уже книги, вибір яких цьогоріч іще більший, але й ціни кусючіші, а відвідувачів стає все менше. Бідніємо.



Андрій Парубій свій і на Майдані, і у Раді, і на форумі.



Сергій Лойко представив книгу «Рейс».


 

Telegram Channel