Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

Луцькі ціни: куряче філе за ціною свинини

Вартість продуктів харчування на ринках обласного центру Волині шокує

Євгенія СОМОВА


Більш як два місяці ціни на соціальні продукти у вільному плаванні. Їх ніхто не контролює. Відмовившись від державного регулювання, уряд сподівався, що вартість товарів коригуватимуть попит і пропозиція — так, як у всіх цивілізованих країнах. Але у нас дикий ринок, і ринкові закони не спрацьовують. Тож практично всі із 23 соціальних продуктів харчування подорожчали. Помітно зросла ціна на м’ясо. Свинина, яка на початку літа коштувала 80—90 гривень, зараз «тягне» 100—110. За кілограм вирізки на луцькому ринку просять 120—130 гривень, шинки — 110, бочка — 75. Подорожчало і сало — від 70 гривень. Яловичина і телятина далеко не всім по кишені. Ціни на дієтичне м’ясо стартують від 110 і сягають 140 гривень. Підприємці кажуть, що свинина й далі буде дорожчати.



Підприємці кажуть, що свинина й далі буде дорожчати.



  Це пов’язано зі зростанням вартості паливно–мастильних матеріалів, зменшенням поголів’я худоби і високою закупівельною ціною. Якщо в серпні м’ясо живою вагою брали у господарів по 35 гривень за кілограм, то зараз по 45—50. Подорожчала і курятина. Продавці бідкаються, що ледве не кожного дня у вересні доводиться змінювати цінники.
— Щодня ціни зростали на дві гривні, — розповідала одна з них на Центральному ринку. — А якось «підскочили» відразу на три.
У супермаркетах — аналогічна ситуація. Продавці говорять, що за серпень — вересень вартість м’яса курки зросла більше, ніж за весь минулий рік. Ціна його зараз перевищує європейську. Так, у Польщі філе коштує 41 гривню, у нас же щонайменше — 92. Трохи дешевші стегна, гомілки і четвертинки. А ось за крильця, які раніше люди брали неохоче, зараз хочуть стільки ж, як і за четвертинки — понад 50 гривень.
Нарікають на подорожчання курятини не лише пенсіонери, котрі найчастіше купують її, а й ті, хто працює і має непогану зарплату.
— Тепер і вона стає недоступною, — бідкалася пані Галина, з якою розмовляла на Центральному ринку Луцька. — Раніше купувала філе, стегенця і гомілки, а тепер доведеться або відмовитися, або брати менше. Інакше на їжу витрачу півзарплати.
Зростання цін на куряче м’ясо виробники пояснюють подорожчанням виробництва: мовляв, ростуть ціни на корми, тарифи на електроенергію, газ. Позначився на них і експорт. Україна наростила поставки курятини за кордон. Незрозуміло лише одне: куди йдуть державні дотації, виділені птахівникам. Як на мене, вони повинні б здешевити виробництво м’яса для українців.
Дорога й інша куряча продукція — з серпня більш ніж удвічі зросли ціни на яйця. Якщо на початку місяця десяток коштував у супермаркетах 9 гривень, то зараз — 18 — 25. Здорожчали й молокопродукти. За літр молока господині просять 10 гривень, кілограм гладишкового сиру — 40 — 45, сепараторного — 30 — 35, такої ж сметани — 70. Не кажу вже про вартість масла. Воно теж доступне не для всіх.
Зазвичай восени овочі дешевшають, бо починається збір врожаю. Цьо-горіч ситуація інша. Хоча ціни на оптових ринках нижчі, ніж на базарах чи у супермаркетах, та все одно вони вищі майже удвічі за минулорічні. Картопля, скажімо, додала гривню–півтори. І це при тому, що її зібрали більше, ніж торік. На ринку кілограм коштує 5 гривень. Підвищилися ціни й на рис, рибу, макаронні вироби.



Покупці обурюються дорожнечею і не вірять обіцянкам прем’єр-міністра Володимира Гройсмана зупинити ріст цін, зокрема на м’ясо




Завжди влітку ціни на овочі борщового набору знижуються у червні. Цьогоріч почали дешевшати у липні, а в кінці серпня знову зросли. Подорожчали не лише привізні перець, баклажани, помідори, а й волинські овочі. Висока ціна на моркву — в середньому 8 гривень за кілограм, цибулю — 6 — 8. Капуста порівняно з минулим роком додала в ціні майже 3 гривні — 5 — 6 за кілограм. Столовий буряк теж недешевий — 5 — 7. Не накупишся і яблук. Як на цю пору, вони дуже дорогі. За великі й гарні треба віддати 15 — 20 гривень. Ціни ідентичні польським. Вони зросли, пояснюють експерти аграрного ринку, бо цьогоріч найнижчий за останніх шість років урожай. Не виправдали сподівань і баштанні — дині та кавуни. Через спеку вони теж вродили погано. Тож здебільшого для волинян вони не по кишені.
Покупці обурюються дорожнечею і не вірять обіцянкам прем’єр-міністра Володимира Гройсмана зупинити ріст цін, зокрема на м’ясо — готуються затягувати пояси та переходити на овочево–круп’яну дієту. Адже вже нині середньостатистична сім’я витрачає 50 — 55 відсотків своїх доходів на їжу, а малозабезпечена — усі 80. Це означає, що українці ледве виживають. Тож обіцянка очільника уряду підвищити зарплати і пенсії не змінить ситуації. Гроші, які з’являться, люди понесуть у магазини й на ринки. А це призведе до ще більшого зростання цін на споживчі товари і продукти.

Telegram Channel