Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Президент Румунії скасував свій візит в Україну через новий закон «Про освіту»

Про це він заявив на прес-конференції в Нью-Йорку перед від'їздом у Бухарест

«Я прийняв рішення скасувати візит в Україну після того, як дізнався про ухвалений закон «Про освіту». Також я скасував оголошену на кінець вересня зустрічуз головою Верховної Ради», - заявив президент Румунії, передає Укрінформ.
Йоганніс підкреслив, що до жовтневого візиту в Україну готувалися дуже ретельно, проте він був «неприємно здивований» тим, що Верховна Рада «без попередніх обговорень з партнерами України», все ж ухвалила закон, який «жорстко обмежує права національних меншин навчатися рідною мовою». За словами Йоганніса, він передав свою стурбованість Президентові України Петру Порошенку під час його коротких зустрічей в Нью-Йорку, де проходить засідання Генасамблеї ООН.
Напередодні парламент Румунії прийняв декларацію, в якій також висловлено стурбованість ухваленням нового закону «Про освіту».



З 5 класу діти національних меншин починатимуть вчитися державною мовою, а мову нацменшини вивчатимуть як окрему дисципліну. 



Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 5 вересня схвалила закон «Про освіту», який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 19 вересня його підписав голова Верховної Ради Андрій Парубій і направив на підпис Президентові. Закон передбачає, що з 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну. З 5 класу діти національних меншин починатимуть вчитися державною мовою, а мову нацменшини вивчатимуть як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або декількох дисциплін.
В той же час офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу ухвалення цього закону.
Україна направила статтю 7 закону "Про освіту" на експертизу в Раду Європи.

Telegram Channel