Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

Український націоналіст працював на НКВС та німецьку спецслужбу

25 вересня 1921 року український терорист Степан Федак здійснив у Львові невдалий замах на маршала Польщі Юзефа Пілсудського

Сергій НАУМУК


На основі його життя можна писати сценарій пригодницького фільму. Степан Федак воював у лавах Українських січових стрільців, Української галицької армії та Дієвої армії УНР. Він здійснив невдалий замах на Юзефа Пілсудського. Як свідчать нововідкриті документи, Федак пізніше став агентом НКВС та СД. Насамкінець вступив у дивізію СС «Галичина».



Степан Федак був агентом НКВС під псевдо Богун. У роки війни він брав участь у похідних групах ОУН, а ще працював у СД (нацистська секретна служба безпеки, розвідувальне управління СС).



У 1921 році Галичина формально перебувала під протекторатом країн-членів Антанти, але фактично її захопила Польща. Приїзд керівника держави Юзефа Пілсудського тільки підкреслював наявний стан речей. Замахом Українська військова організація хотіла продемонструвати світові протест проти утисків на західноукраїнських землях. Підшукати виконавця Євген Коновалець доручив своєму швагрові Степанові Федаку, синові відомого та шанованого в Галичині фінансиста Степана Федака (тесть Андрія Мельника та Євгена Коновальця), а той вирішив зробити все сам.


Коли Юзеф Пілсудський і воєвода Казимєж Грабовський вийшли з ратуші і сідали в автомобіль, щоб їхати в Оперний театр на святкову виставу, пролунало кілька пострілів з револьвера. Дві кулі влучили в авто, а третя поранила воєводу. Керівник держави залишився неушкодженим. Натовп ледве не розтерзав Федака, який не зміг застрілитися, як того хотів. Новина миттєво облетіла світ.


Судовий процес УВО використала для поширення українських визвольних ідей. Обвинувачені відмовилися свідчити польською мовою, заявили, що не є громадянами Польщі, а тому не сприймають звинувачення у «державній зраді». Адвокати наполягали, що Федак цілився у воєводу, хоча прокуратура не сприймала таку версію подій. Врешті 21-річного терориста засудили до шести років ув’язнення, але через два роки амністували. Його 11 товаришів дістали ще менші терміни.


Нещодавно дослідники знайшли документи, які свідчать, що Степан Федак був агентом НКВС під псевдо Богун. У роки війни він брав участь у похідних групах ОУН, а ще працював у СД (нацистська секретна служба безпеки, розвідувальне управління СС). Тоді Федак спричинився до арешту члена ОУН (б) Миколи Климишина і сам допитував багатьох колишніх однодумців.


Коли почала формуватися 14 гренадерська дивізія СС «Галичина», Степан Федак вступив у її лави офіцером. Загинув у 1945 році в Німеччині за нез’ясованих обставин.


Інші цікаві матеріали про історію читайте у рубриці "Добрий день вам, люди!"

Telegram Channel