Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Як журналісти вигадали масовий мор лелек на Волині

Волинь-нова

Як журналісти вигадали масовий мор лелек на Волині

Звичайно, не з лихими намірами львівське інтернет-видання DEPO.UA поширило серед своїх читачів мій матеріал «Крематорій для… лелек» («Волинь-нова» від 16 вересня, на сайті новина називалась «Чому у Сереховичах довелось захоронити майже десяток лелек»). Та вийшло недобре, хоч про це користувачі мережі не здогадуються, бо ж не читали першоджерела

Андрій БОНДАРЧУК,
Почесний громадянин Волині, Луцька, народний депутат України І скликання



«Якщо на клітці зі слоном написано «тигр», – не вір написаному». Вийшла така ось дивна статистика – вісім переросло в тисячі чи сотні. Стиль не журналістського видання, а швидше агентства ОБС («Одна баба сказала»).




У газетному матеріалі, нагадаю, йшлося про прикрий одинокий випадок, що стався за селом після встановлення нової електроопори. РЕС допустили якусь похибку, не врахували, що лелеки не читають правил безпеки і в результаті гинуть, уражені струмом. Водночас загинуло троє, а ще раніше п’ятеро. Це поруч із ділянкою мого племінника, який живе у Сереховичах. Матеріал передрукувало інтернет-видання «Волинські новини» (як завжди, без дозволу на передрук. – Ред.), змінився лише заголовок: «У селі на Волині вбило струмом майже десяток лелек». Текст не зазнав зміни. А от журналісти DEPO.UA, які посилаються на це джерело, б’ють по тім’ю свого читача вже одним заголовком: «На Волині масово ховають лелек». Ох, уже ці волиняни! За що вони так нищать благородних птахів? Мор якийсь наслали! Тут кримінальну справу варто заводити. Ось це вам і реальність афоризму: «Якщо на клітці зі слоном написано «тигр», – не вір написаному». Вийшла така ось дивна статистика – вісім переросло в тисячі чи сотні. Стиль не журналістського видання, а швидше агентства ОБС («Одна баба сказала»).


Та це, як кажуть рекламні ролики, не все. З тексту виходить, що я, письменник, журналіст, народний депутат І скликання, Почесний громадянин Волині, Луцька і рідного села, живу не в обласному центрі, а в селі, з якого виїхав ще у 1953 році, і обробляю там земельну ділянку, яка і стала місцем трагедії. Для колег із DEPO. UA як журналіст більш як з півстолітнім стажем скажу, що з таким розумінням змісту нашої професії у журналістику краще не потикатись. А читачів «Волині-нової» поінформую: на місце події оперативно виїжджала група спеціалістів РЕС, які встановили причину. Думаю, наступного року лелечих трагедій тут не буде.


 

Telegram Channel