Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Хворіємо від лінощів, жадібності й браку мудрості

Волинь-нова

Хворіємо від лінощів, жадібності й браку мудрості

Так вважав Микола Амосов (1913 — 2002) — ​український кардіолог, академік, учений у галузі біокібернетики, видатний хірург, який одним із перших у Радянському Союзі почав проводити операції на серці. Автор понад 400 наукових робіт. За роки професійної діяльності Микола Михайлович провів понад 6 000 операцій! І пропрацював до 80 літ

Також він прославився як невтомний пропагандист здорового способу життя, як розробник власної науки про зміцнення здоров’я так званої «системи обмежень та навантажень». Книга Миколи Амосова «Роздуми про здоров’я» була видана гігантським тиражем — 7 мільйонів екземплярів. «Розсипи» цікавих думок і цінних порад на цю тему залишилися і в інших книгах, у текстах його статей, виступів


Якими ж секретами ділиться відомий учений? А секретів якраз і нема. Насправді, це всім відомі прості й зрозумілі істини. «Перш ніж навчитися працювати і піклуватися про суспільне благо, якому людина буде служити, вона повинна навчитися піклуватися про саму себе», — зазначав Микола Амосов, формулюючи головні постулати здорового способу життя. Ось вони:
1. У більшості недуг винні не природа і не суспільство, а тільки сама людина. Найчастіше вона хворіє від ліні і жадібності, але іноді і від нерозумності.
2. Не сподівайтеся на медицину. Вона непогано лікує багато недуг, але не може зробити людину здоровою… Більш того, бійтеся потрапити в полон до лікарів! Часом вони схильні перебільшувати хвороби людини і могутність своєї науки, створюють мнимі недуги і видають векселі, котрі не можуть оплатити.
3. В організмі є потужні захисні сили — імунна система, механізми компенсації. Вони спрацюють, треба дати трохи часу. Майте на увазі, що більшість легких хвороб проходять самі, докторські зілля тільки супроводжують природнє одужання. Вам кажуть: «Вилікували!», а ви і вірите: «Хороший доктор!»
4. Амосов радив не зациклюватися на своїх недугах: «Скільки бачиш людей, що пішли у хворобу! Вони носять її як коштовність, як виправдання всіх своїх невдач у житті, як підставу вимагати в оточення співчуття і поблажливості».
5. Учений був переконаний у важливості віри у власні сили: « Наскільки велика сила людського духу! Дивишся на чоловіка — і дивуєшся: в чому тільки душа тримається, а він мріє, працює, ніби перед ним — вічність…»
6. Амосов вважав, що страшних недуг можна уникнути: «Запевняю: природа людини міцна. Принаймні у більшості людей. Правда, дрібні хвороби неминучі, але серйозні найчастіше — від поганого способу життя: зниження резервів у результаті відсутності тренувань. Зовнішні умови, бідність, стреси — на другому місці».
7. Щоб стати здоровим, потрібні власні зусилля, постійні і великі. Замінити їх нічим не можна.
8. Людина, на щастя, настільки досконала, що повернути здоров’я можна майже завжди. Необхідні зусилля зростають у міру старіння людини і поглиблення хвороб.
9. Величина будь-яких зусиль визначається стимулами, стимули — значимістю мети, часом і ймовірністю її досягнення. І дуже шкода, але ще і характером. На жаль, важливість здоров’я, як життєвої мети, відкривається людині, коли смерть стає близькою реальністю.
10. Для здоров’я однаково необхідні чотири умови: фізичні навантаження, обмеження в харчуванні, загартовування, час відпочинку й уміння відпочивати. І ще один фактор — щасливе життя!
11. Тренування резервів повинні бути розумними. Це означає, що вони мають бути поступовими, але наполегливими. Якщо сказати про суть тренування — то це режим обмежень і навантажень.
12. Природа милостива: досить
20–30 хвилин фізкультури в день, але такої, щоб захекатися, спітніти і щоб пульс пришвидшився вдвічі. Якщо цей час подвоїти, то буде взагалі відмінно. Вона (фізкультура) всім потрібна, а дітям і людям поважного віку — особливо. Як додаток до гімнастики, бажано виділяти час для ходьби по дорозі на роботу і назад, по одному кілометру. Корисно, і нерви зберігає, враховуючи поганий транспорт. Про біг підтюпцем я вже не кажу — нереально. Але — корисно.
13. Потрібно обмежувати себе в їжі. Харчування з мінімумом жирів,
300 грамів овочів і фруктів щодня, і щоб вага не перевищувала показник «зріст у сантиметрах мінус 100».
14. А основою всього Амосов вважав уміння володіти собою: «Найважче: управління психікою. Вчіться опановувати себе. Але ох як це важко! Рецептів багато, аж до медитації, описувати не буду. Сам користуюся простим прийомом: коли велике напруження і виділилося багато адреналіну, фіксую увагу на ритмічному повільному диханні і намагаюся розслабити м’язи. Найкраще в такі моменти — зробити енергійну гімнастику, але ж ситуація зазвичай не дає змоги. Але все одно, як тільки з’явиться можливість — працюйте. Надлишок адреналіну спалюється при фізкультурі, і таким чином судини і органи рятуються від спазмів».
15. Кажуть, що здоров’я — щастя вже саме по собі. Це невірно. До здоров’я дуже легко звикнути і перестати його помічати. Однак воно є важливою складовою щастя в родині і роботі.

Telegram Channel