Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Кортелісах вшановували пам’ять жертв нацизму

Волинь-нова

У Кортелісах вшановували пам’ять жертв нацизму

Мітинг-реквієм, приурочений 75-й річниці вшанування пам’яті жертв трагедії, вдбувся в селі Кортеліси Ратнівського району

Пам’ятати подвиг тих, хто ціною свого життя дарує його нам, закликав голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик під час мітингу-реквієму, приуроченого 75-й річниці вшанування пам’яті жертв трагедії в селі Кортеліси Ратнівського району. Відбувся ж захід біля підніжжя меморіального комплексу «Жертвам фашизму» цього населеного пункту, повідомляє Музейний простір Волині.


Згадати тисячі невинно знищених українців із Кортеліс прийшли небайдужі односельчани – від найстаршого до наймолодшого поколінь. Священики відслужили панахиду за загиблими восени 1942-го року. По тому ж слово взяв керівник найвищої виконавчої гілки влади в області.


– Страшна трагедія прийшла на рідну Волинську землю 75 років тому, – наголосив Володимир Гунчик. – Нелюди, адже іншими словами їх не можна назвати, забрали життя і старих, і молодих – тих, хто хотів жити й народжувати, хто мріяв про майбутнє. Не пожаліли нікого. Знищили село та всіх в окрузі.



Йому з сестрою та батьками вдалося заховатися з родиною в одній із порожніх хат та дивом уціліти. Тож, нині Петро Трохимович із болем розповідає про страшні події 23 вересня 1942 року.



Тож, зазначив голова облдержадміністрації, українцям загалом і волинянам, зокрема, слід завжди пам’ятати про події в Кортелісах, позаяк це – одна з найтрагічніших сторінок історії держави.


Нині, через 75 років після страшних подій, знову гинуть молоді хлопці, відстоюючи свободу і незалежність України. А відтак, ми маємо бути гідними пам’яті тих, хто віддав свої життя за Батьківщину під час Другої Світової війни, а також тих, хто робить це нині на східних рубежах держави.


Виступив на мітингу-реквіємі очевидець страшних подій – Петро Якушик. На той час чоловік мав лише десять років. Йому з сестрою та батьками вдалося заховатися з родиною в одній із порожніх хат та дивом уціліти. Тож, нині Петро Трохимович із болем розповідає про страшні події 23 вересня 1942 року.


На завершення заходу керівництво області й району, представники учнівської та студентської молоді, а також рідні тих, хто загинули у 1942-у році, поклали до підніжжя меморіального комплексу «Жертвам фашизму» гірлянду слави та квіти. По тому відвідали Кортеліський історичний музей.


Telegram Channel