Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Яблука доспіли!

Волинь-нова

Яблука доспіли!

Це, безперечно, головний фрукт наших садів, що часто є символом вибору. Недарма, як писав Іван Котляревський в «Енеїді», «Паріс, Пріамове дитятко, путивочку Венері дав». Тобто вручив античній богині яблуко, коли визнав її найгарнішою. Мабуть, тому до цього плоду і найбільше уваги господинь. Сьогодні пропонуємо кілька перевірених рецептів, що допоможуть надовго запам’ятати цьогорічну яскраву, барвисту, багату осінь...

ВИНО



Для нашого вина найкраще брати пізні або зимові сорти яблук. Ми робили його з антонівки.
Яблука витираємо сухою тканиною, НЕ МИЄМО, щоб не змити зі шкірки так звані дикі дріжджі. Вичавлюємо сік. У чистий 10-літровий бутель наливаємо 7,5—8 л соку, 1,5 л води і засипаємо 2,5 л цукру. Закриваємо його кришкою для вина або гумовою рукавичкою з проколеним пальчиком.
Бродіння триває 1—2 місяці. Не перемішуємо, не чіпаємо! Коли явно випаде осад і рукавичка здується, зливаємо вино за допомогою трубочки. Готове зберігаємо у чистому скляному посуді у темному прохолодному місці.


 


ЯБЛУЧНІ КІЛЬЦЯ



Коли гості вже на порозі, приготуйте десерт, який пасуватиме і до чаю, до кави. Навіть якщо ваша малеча не дуже любить ці фрукти, у такому вигляді вони їй неодмінно засмакують!


Потрібно:
100 г борошна, 1 пачечка ванільного цукру, 25 г цукру,
1 яйце, 50 мл молока, 5 солодких великих яблук,
олія для смаження.


Приготування
1. Із вказаних продуктів замішуємо тісто, що за консистенцією має нагадувати густу сметану. 2. Чистимо яблука, виймаємо серцевинку, ріжемо кружальцями. 3. Вмочуємо їх у тісто і смажимо з обох боків на олії. Коли кільця трохи схолонуть, посипаємо цукровою пудрою.


 


КВАШЕНІ ЯБЛУКА



Взимку вони можуть не тільки замінити десерт, а й стати ароматним доповненням до м’яса. Звісно, найкраще мати для такої справи дерев’яну діжку, але й смак заквашених у банках плодів вас не розчарує.


Потрібно: 5 л води, 200 г цукру, 1 ст. ложка (з чубком) солі, листя смородини.


Приготування
1. Поки стерилізуємо трилітрові банки, заварюємо маринад з води, цукру та солі й охолоджуємо. 2. Дно банок вистеляємо листям смородини, вкладаємо яблука шарами, пересипаючи кожен листям. Трамбуємо якнайщільніше, щоб вони не плавали в банці й не спливали догори. 3. Заливаємо маринадом, а шийку банки прикриваємо марлею. 4. Маринад, який залишився, ставимо в холодильник, а банки з яблуками залишаємо за кімнатної температури на кілька днів, поки не почнеться бродіння. Піну знімаємо чистою дерев’яною ложкою, в разі потреби доливаємо маринад. 5. Після того, як піна трохи осяде, закриваємо банки капроновими кришками й виносимо в прохолодне приміщення. Уже через місяць їх можна спробувати, але добре заквашеними вони стануть місяців через два.



НАЧИНКА ДЛЯ ПИРІЖКІВ І ТОРТІВ



А взимку та навесні, коли яблука в ціні, у пригоді стануть баночки із солоденькими яблучними «пелюстками»...


Яблука чистимо, нарізаємо скибочками, пересипаємо цукром. На літрову банку нарізаних фруктів беремо 1 скл. цукру. Залишаємо на кілька годин, щоб пустили сік. Розкладаємо в пропарені півлітрові банки, стерилізуємо 10 хвилин і закатуємо.


Щоб вдалося!
Накладайте яблука по плічка банок, бо під час стерилізації вони норовлять утекти:)))


 


БУРШТИНОВЕ ВАРЕННЯ



Якщо рецепт добрий і про нього раз у раз запитують, то, як кажуть, не гріх нагадати. Особливо швидко спустошують ці по-літньому сонцесяйні баночки діти!


Потрібно: 3 кг яблук, 750 г цукру, 100 г родзинок,1 ч. ложка кориці, 1 пачечка ванільного цукру.


Приготування
1. Яблука ретельно миємо, чистимо від шкірки й насіння. Нарізаємо на четвертинки і висипаємо в емальовану каструлю. 2. Заливаємо водою так, щоб повністю покрила яблука, і варимо на маленькому вогні, поки вони не почнуть поступово «розвалюватися». 3. Знімаємо з вогню, даємо схолонути, відтак додаємо цукор і знову варимо на маленькому вогні близько 30 хвилин. 4. Родзинки висипаємо на сито, промиваємо окропом і підсушуємо. Додаємо до розварених яблук разом із корицею і добре перемішуємо дерев’яною ложкою. Ще гаряче варення перекладаємо у стерилізовані банки й закатуємо. Зберігаємо в темному прохолодному місці.


 


ЯБЛУЧНА ПІРАМІДКА



Цей рецепт пройшов випробування і роками, і гостями, і навіть днями народженнями. Ніхто й не позирає на кремово-безешно-бісквітні смакоти, якщо на столі цей торт.
Потрібно: 250 г маргарину або масла, 3 скл. борошна, 4 яйця, 1 скл. цукру, 2 ст. ложки какао, 1 ст. ложка порошку до печива, 1 кг яблук, 1 пачечка ванільного цукру, кориця, цукрова пудра.


Приготування
1. Жовтки відділяємо від білків. Із просіяного борошна, маргарину (масла), жовтків, 3/4 склянки цукру, порошку до печива, ванільного цукру замішуємо тісто й ділимо на три частини. До однієї додаємо какао і разом з однією білою кладемо в морозильник.
2. Дно тортівниці вистеляємо пергаментом, викладаємо біле тісто, що залишилося.
3. Яблука чистимо, ріжемо на скибочки, викладаємо на біле тісто. Посипаємо цукром та корицею. Зверху тремо на велику тертку тісто з какао.
4. З білків та цукру (2 ст. ложки з чубком) збиваємо круту піну, викладаємо на темне тісто, відтак тремо решту білого, що було в морозильнику.
5. Печемо в розігрітій до 200 градусів духовці 40 хвилин. Коли схолоне, посипаємо цукровою пудрою.


БУДЕ СМАЧНО, ХМІЛЬНО І ЯБЛУЧНО!

Telegram Channel