Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Від Антарктиди відколовся ще один величезний айсберг

Танення Антарктики продовжує прискорюватися: у море Амундсена виплив один із найбільших айсбергів, що відкололися від льодовика Пайн-Айленд

У море Амундсена спускається льодовик Пайн-Айленд – «найпроблемніший» в Антарктиді. На нього припадає близько чверті льоду, який втрачає континент останнім часом, щорічно близько 45 млрд тонн. Особливо вражаюча подія відбулася тут недавно: супутникові знімки, отримані 23-24 вересня 2017 р показали глибокий розлам між льодовиком і айсбергом площею 267 кв. км, – пише Вголос з посиланням на naked-science.



Супутникові знімки, отримані 23-24 вересня 2017 р показали глибокий розлам між льодовиком і айсбергом площею 267 кв. км.



Спостереження супутника Sentinel 1 були підтверджені знімками апаратів MODIS і Landsat 8. Ця втрата стала не такою грандіозною, як айсберг, який не так давно відколовся від льодовика Ларсен С (близько 5800 кв. Км). Однак для Пайн-Айленда це третя за величиною подія за останні роки після айсбергів, зазначених в 2013 (652 кв. Км) і 2015 (582 кв. Км) рр. Експерти пояснюють, що в цьому випадку важливий не так розмір нового айсберга, як тенденція до прискореного танення.


Тим часом вчені спостерігають нові тріщини, які формуються вже в глибині льодовика і витягуються до його країв – можливо, результат впливу океанської води, яка розточує його знизу. Це супроводжується і прискоренням руху льодів Пайн-Айленда, які сьогодні сповзають в море вчетверо швидше, ніж 30 років тому – на швидкості до 4 км на рік.


Якщо події розгортатимуться без змін, то до кінця століття льодовик Пайн-Айленд зникне повністю. Це призведе до оголення материкових льодів західного Антарктичного крижаного щита і прискорить танення його величезних запасів.


Як писав раніше «Вголос», фахівці з Австралійського національного університету заявили, що під льодами Антарктиди існує життя.

Telegram Channel