Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

Весняні квіти садять восени

Крокуси, гіацинти, тюльпани, нарциси… Щоб милуватися ними весною, потрібно висаджувати їх уже зараз

Дуже важливо правильно розрахувати час, а це значною мірою залежить від примх погоди. Найоптимальніше садити цибулинні у другій половині вересня і в жовтні, коли настає прохолодна дощова пора, а температура грунту становить + 10—12 С. Головне — висадити цибулини за шість тижнів до заморозків, щоб встигла сформуватися коренева система. Якщо зробити це раніше, вони швидко починають рости і можуть постраждати від морозів. Пізня посадка також не на користь. Не встигнуть утворитися корінці й навесні квіти не зацвітуть, цибулина може змерзнути, не встигнувши прийнятися. Першими слід висаджувати дрібноквіткові, потім нарциси й тюльпани, насамкінець — гіацинти.
Вибирайте тільки якісний посадковий матеріал, без пошкоджень й ознак ураження грибковими захворюваннями, аби не заразити всю клумбу. Перед посадкою 30 хвилин продезинфікуйте цибулини у слабкому розчині марганцівки.
Більшість первоцвітів любить сонячні галявини. Їх можна висадити як на газоні, так і на клумбі або альпійській гірці — поодинці, групами або рядами. Практично всі цибулинні добре ростуть на легкому удобреному грунті. Якщо він кислий, можна додати попіл (склянка на квадратний метр) і трохи вапна, якщо важкий, глинистий — внести пісок.
Садити цибулинні потрібно за єдиною для всіх формулою: глибина ямки має бути втричі більшою за розмір цибулини. Якщо це дрібноквіткові рослини (підсніжники, анемони, крокуси, фрезії, ехінодокси), то — до
12 см, нарциси та гіацинти — до 15 см, тюльпани — до 20 см. Відстань між дрібними цибулинами має становити 7, між середніми — 10 сантиметрів. Після садіння їх треба рясно полити.


 

Telegram Channel