Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Чужа країна гарна, а рідна – найкраща»

Волинь-нова

«Чужа країна гарна, а рідна – найкраща»

На запрошення німецької благодійної організації «Ukraine-Hilf», що її створили два роки тому вихідці із колишнього СРСР, восьмеро юних волинян, батьки яких захищали Україну на Сході, протягом 10–18 вересня знайомилися із традиціями, побутом, історією та архітектурою найстаровиннішого міста Європи – Мюнстера

Лариса ЗАНЮК


Враженнями від перебування за кордоном вони поділилися на прес–конференції, у якій, крім учасників поїздки та їхніх батьків, узяли участь радник луцького міського голови Ігор Поліщук, начальник управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ліна Галан, заслужена артистка України Алла Опейда, фінансовий директор ТОВ «Кромберг енд Шуберт–Україна» Олександр Шаварський.
— Чудово, що наші діти мали можливість відвідати іншу країну, пізнати її культуру, традиції, відпочити, знайти нових друзів. Підприємство «Кромберг енд Шуберт» відгукнулося на наше прохання й оплатило транспортні витрати у сумі
150 тисяч гривень, — зазначив Ігор Поліщук.
Кажуть, що в Мюнстері або йде дощ, або дзвонять дзвони, адже там багато церков, костелів, музеїв. А ще його називають містом, найдружелюбнішим до дітей. Коментуючи фотографії, зроблені під час подорожі, Ліна Галан розповіла про найці-кавіші миті перебування за кордоном:



Порядок в країні залежить від кожної людини і від влади, яка заохочує своїх громадян. У Мюнстері, наприклад, святкують День сміттєвого короля.



— Діти розважалися в басейні з термальними водами, провели патріотичний велофлешмоб «Слава Україні!», відвідали місцеву школу–гімназію та долучилися до соціального проекту підтримки людей з обмеженими можливостями, подарувавши фольклорну концертну програму. Найяскравішим спогадом залишається святкування Дня України в Мюнстері
16 вересня. У палаці Бенахаус зібралися вихідці з України та корінні німці. Наша делегація представила творчі роботи дітей учасників АТО, майстер–клас із вивчення українського танцю. Справжнім подарунком господарям свята був чудовий концерт заслуженої артистки України Алли Опейди. Пісні у її виконанні розчулили всіх запрошених. Український консул пані Оксана Кобець високо оцінила майстерність співачки та висловила надію на подальшу співпрацю. Алла Олександрівна зробила неможливе, відкривши у цих дітях артистів, адже їх ніхто не відбирав за голосовими даними, щоб вони як одна родина співали перед німецькими глядачами. А ті навіть не здогадалися, що учасники в гарних національних костюмах, котрі виступають, наче справжні артисти, вивчи-ли програму з піснями й іграми за дуже короткий термін.
Школярі захопливо розповідали, що їм запам’яталося найбільше. Дівчатка жили в родині священика, у якій всі дуже люблять одне одного і в цьому бачать сенс життя. Влад розказав про люб’язну сім’ю, яка прийняла хлопців. 15-ліття в Німеччині відсвяткував Володя, а його тато пригадав, як торік вони з родиною вперше побували на морі. Побажав тоді синові, щоб наступного року була ще цікавіша поїздка, — саме так і сталося.
Олексієві сподобався Мюнстер ще з літака, а вже на землі роздивився його древні відреставровані будівлі, що трохи нагадали йому Львів. Як порівнює дві країни після повернення з-за кордону, розповів:
— Перше, що мене вразило, — сміття в Німеччині сортують, а порожні пластикові пляшки віддають знову в магазин. Так має бути і в нас. Порядок в країні залежить від кожної людини і від влади, яка заохочує своїх громадян. У Мюнстері, наприклад, святкують День сміттєвого короля.
Але хоч би якою гарною була чужа земля, нею добре подорожувати, а рідна все одно найкраща у світі. Так висловилися діти, коли пані Ліна запитала, чи хотіли б вони жити в Німеччині. Від-повіли, як належить патріотам, як і їхні батьки, котрі відстоюють мир у своїй державі. Отож хай ця мандрівка в успішну країну послужить прикладом для удосконалення України.

Telegram Channel