Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Гриби «вбивають» підступно

Волинь-нова

Гриби «вбивають» підступно

Аж через 2—3 доби можуть з’явитися перші симптоми отруєння блідою поганкою. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, «замерзання» рук і ніг — все це виникає, коли токсичні речовини досягнуть мозку

З початку року в області потерпіло від споживання грибів 15 волинян, з них 5 — діти. Двоє дорослих і один підліток — померли. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути блідої поганки. Відомі випадки, коли вона переносилася на інші продукти через немиті руки і призводила до біди. Тому під час «тихого полювання» треба бути максимально пильними.
В Україні налічується близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів, чверть із них — особливо небезпечні. Симптоми отруєння в кожному випадку відрізняються. Скажімо, після вживання мухоморів, волоконниць через 0,5—2 години можуть з’явитися галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності, бо токсини вражають нервову систему.
Нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла непокоять після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків тощо. Такі отруєння здебільшого не призводять до смерті, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення. Пам’ятайте, що гриби — не дитяча їжа, малюкам вона нашкодить, як і вагітним та жінкам, що годують груддю.
Якщо є ознаки отруєння, негайно викликайте «швидку». До її приїзду промийте шлунок розведеною у воді марганцівкою або сольовим розчином, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
Недоїдених грибів не викидайте. Їх дослідження допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Telegram Channel