Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Уже не діти,  але ще — не дорослі

Волинь-нова

Уже не діти, але ще — не дорослі

Дівчата сьогодні рано починають вести статеве життя, що призводить до зростання кількості підліткових вагітностей та абортів. Як уникнути болючих помилок і серйозних проблем із здоров’ям, запитують юні читачки «Волині-нової» в авторитетного фахівця-гінеколога, заслуженого лікаря України, кандидата медичних наук Тетяни Євгенівни Ткачук


—Мені 15 років, хочу порадитися з лікарем стосовно попередження вагітності. Чи обов’язкова присутність мами під час консультації?
— У тих випадках, коли підліток бажає зберегти конфіденційність, лікар–гінеколог може надати консультацію без відома батьків. Але якщо йдеться про серйозні питання, проблеми, то необхідно дотримуватися юридичних аспектів і обов’язково приймати рішення спільно з дорослими родичами юних пацієнток.
— Які протизаплідні засоби найкраще підходять дівчатам?



Найкраща гарантія — не поспішати з «дорослим коханням».



— Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, підлітки можуть використовувати будь–який метод контрацепції — бар’єрні, хімічні, гормональні засоби, а також методи невідкладної контрацепції. Лікар–гінеколог повинен оцінити ваші життєві обставини, стан здоров’я, потреби і підібрати те, що вам найкраще підходить.
— Чи є гарантія, що із презервативом не «залетиш»?
— Презерватив захищає не тільки від небажаної вагітності, але й від статевих інфекцій, в тому числі й ВІЛ. Але потрібно пам’ятати, що можливі алергічні реакції на латекс — матеріал, з якого виготовлений презерватив, що він може порватися. Отож найкраща гарантія — не поспішати з «дорослим коханням».
— Мені 17 літ, маю регулярні статеві стосунки. Чи можна поставити внутрішньоматкову спіраль, якщо я ще не народжувала?
— Раніше не рекомендували застосовувати внутрішньоматкові спіралі (ВМС) у такому віці, але сучасні дослідження довели їхню відносну безпеку. У 2012 році Американська колегія акушерів–гінекологів випустила нові рекомендації щодо контрацепції підлітків, де ВМС були запропоновані як засіб першої лінії. Можливість застосування цього методу контрацепції вирішує лікар, враховуючи індивідуальні особливості пацієнтки.
— Чи можна вживати гормональні таблетки для запобігання вагітності у 16 років?
— Можна, але тільки за призначенням лікаря, який повинен врахувати початок регулярних місячних і їхній характер, частоту статевих стосунків, супутні негінекологічні захворювання, неконтрацептивні медикаментозні дії препаратів, фінансові можливості пацієнтки тощо.
— Приймаю протизаплідні гормональні таблетки, але часто страждаю від запальних процесів. З чим це пов’язано?
— Ніякі гормональні препарати не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом. З урахуванням цієї проблеми молодим жінкам рекомендовано так званий подвійний голландський метод – одночасне використання гормонального орального контрацептиву та презерватива.
— Що робити, якщо розірвався презерватив?
— У такому випадку застосовують невідкладну контрацепцію – метод, який використовують відразу після статевого акту, епізодично. Є відповідні препарати, котрі можна приймати дівчатам до 18 років, але їх може порекомендувати лікар тільки після консультації. Адже 100–відсоткової гарантії їхньої ефективності нема, й існують побічні ефекти – нудота, блювання, частота невдач сягає 7,4 відсотка. Методи невідкладної контрацепції можна застосовувати тільки в екстремальних ситуаціях.
На жаль, часто дівчата соромляться звертатися до гінекологів, а отримують інформацію від подруг, знаходять сумнівні поради в соціальних мережах, через що й страждають. Від того, що дорослі ховають голови у пісок і впритул не помічають проблем своїх дітей, маємо чимало бід. Запобігти їм допоможуть щирі довірливі стосунки і кваліфіковані лікарі.
Чекаємо на запитання та пропозиції щодо наступних тем нашого спілкування. Надсилайте їх на електронну адресу [email protected].
Тел. 0506709131.

Telegram Channel