Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Бідність – гріх перед людьми

Волинь-нова

Бідність – гріх перед людьми

Дорогою на роботу зустрічаю колишню сусідку. Зупиняюся і дивуюся, що жінка не впізнає мене, а коли просить «пару гривень» на хліб, – ще більше. Розповідає, що злодії вкрали гаманець із пенсією. Блукача і жебрака зустрінеш – не обходь, згадую давню мудрість, тож даю скільки можу і не вірю очам своїм…

Мирослава КОЗЮПА,
редактор відділу інформації
газети «Волинь-нова»

Сьогодні в Україні майже 60% населення перебуває на межі бідності, підрахували в ООН, тоді як згідно з результатами соціологічних досліджень ця цифра наближається до шокуючих 90%. Люди витрачають усе зароблене на харчі, а отже, це і є та планка, опуститися нижче якої – нікуди.
А ще науковці дослідили, що більшість українців не мають так званої «подушки безпеки», тобто заощаджень чи інших ресурсів на випадок погіршення матеріального становища. В такій ситуації опинилася значна частина наших земляків, як очевидно, і моя знайома.
— Багатство — гріх перед Господом, а бідність — перед людьми, — випадково підслуховую філософську думку у розмові двох жінок у тролейбусі. — Олігархи стільки нахапали, що вже ніякими ані молитвами, ані будівництвом церков не відкупляться за убожество простого народу. Багатії хизуються своїми відпустками на теплому пісочку далеких островів, у той же час народ ледве виживає. Ведеться політика на знищення нації, – підсумовує одна.
— А скільки молодих не хочуть працювати. Усі шукають «добру» роботу. Таку, щоб і не робити нічого, і зарплату високу отримувати, – продовжує її співрозмовниця.

В Україні майже 60% населення перебуває на межі бідності, підрахували в ООН, тоді як згідно з результатами соціологічних досліджень ця цифра наближається до шокуючих 90%.

І знову повертаюся думками до недавньої зустрічі. Що сталося з оптимісткою бабою Миросею, в квартирі якої нині поселився внук, а сама старенька подалася у жебрачки? У цієї жінки «бідність» зовсім інша. Чи то і справді потрапила в неприємну історію з шахраями, чи то життя на мінімальну пенсію змусило звертатися по «фінансову допомогу» до перехожих.
Зрештою, бідність має не тільки фінансовий бік, але й інший – моральний. Багато проблем через відсутність грошей. Але бути бідним не означає не мати коштів, бо ж у кожного є родина. Здавалося б, це та головна у житті опора, що порятує і від смутку, і від біди, і від безгрошів’я. Виявляється, ось ця духовна бідність, що вимірюється відсутністю поваги, любові, відчуття людського тепла – значно важча. Про це часто хочеться змовчати, бо кожен якимось чином стикається з ницістю й убогістю у певних проявах – корупція, замовчування чи потакання злочинам, мовчазна співучасть. Лінь, крадіжки, алкоголізм, самогубства, зрада…
Охайний і чистий зовнішній вигляд баби Миросі абсолютно не свідчив про її матеріальні проблеми. І лише в очах бездонний сум. І все ж, думається, не політики ведуть геноцид нації. Ми самі себе вбиваємо зсередини. Своєю байдужістю знищуємо материнську душу, спопеляємо батьківське серце. І цим проявляємо найперше свою духовну бідність.

Telegram Channel