Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Динамо» і «Зоря» дружно здобувають дуже різні перемоги в Лізі Європи: луганчани – сенсаційну, кияни – вольову

Волинь-нова

«Динамо» і «Зоря» дружно здобувають дуже різні перемоги в Лізі Європи: луганчани – сенсаційну, кияни – вольову

Невже знову подіяла «бесіда» у перерві Олега Лужного?


Сергій ХОМІНСЬКИЙ



Ліга Європи-2018. Група «J». 2 тур. «Атлетік» (Більбао, Іспанія) – «Зоря» (Луганськ, Україна) – 0:1 (Ігор Харатін, 26 хв.)
28 вересня. Більбао (Іспанія). Стадіон «Сан-Мамес». Головний суддя Халіс Езкахья (Ялова, Туреччина).
«Зоря» дивом не пропустила вже на першій хвилині зустрічі у Більбао. Заледве минуло 30 секунд матчу – м’яч «цілує» дальню хрестовину воріт луганців після фантастичного удару Ікера Муньяїна. За тим відскакує до іншого гравця команди-суперника – Іньякі Вільямса, який розстрілює воротаря українців Андрія Луніна з вбивчої позиції! Проте Лунін парирує цей удар!



Щось дуже подібне в єврокубках у виконанні «Динамо» ми, вочевидь, бачили ще 14 вересня 1994 року – під час легендарного матчу Ліги чемпіонів у Києві з московським «Спартаком». 0:2 після першого тайму – і 3:2 за підсумками усього матчу!



Після такого початку повірити, що «Зоря» зможе вирвати перемогу і повезти з Країни Басків три очки міг хіба що геть невиправний оптиміст. Але сенсація сталася! Підопічні Юрія Вернидуба на виїзді зуміли переграти «Атлетік» з Більбао!
Луганці забили на 26-й хвилині – після подачі кутового (єдиного для «Зорі» в цьому матчі!) рахунок ударом головою відкрив Ігор Харатін. Українець «склався» у стрибку в неймовірну фігуру – голова і «п’ята точка» опинилися на одному рівні – і таки разюче пробив від землі.
Басків, звісно, такий поворот подій абсолютно не влаштовував. «Сан-Мамес» гнав «Атлетік» уперед.
У другому таймі українцям було вже вкрай несолодко. Господарі кинули усі сили на порятунок поєдинку й буквально «висіли» на воротах Андрія Луніна. Проте «Зоря» зуміла вистояти і здобути перемогу!
Водночас цікаво: попри те, що загалом статистичні показники засвідчили абсолютну перевагу «Атлетіка» – за ударами в площину воріт вийшла нічия – 5:5.
Цікаво, що значна частина вболівальників покинула трибуни ще до фінального свистка. А ті, що залишилися, зустріли абсолютно несподівану поразку «Атлетіка» свистом обурення.
У паралельному матчі групи «J» шведський «Естерсунд» переграв німецьку «Герту» з Берліна – 1:0.
«Естерсунд» набирає шість очок, «Зоря» – три, в «Герти» та «Атлетіка» лишається по одному.
Ліга Європи-2018. Група «B». 2 тур. «Партизан» (Белград, Сербія) – «Динамо» (Київ, Україна) – 2:3 (1:0 – Огнен Ожеговіч, 34 хв.; 2:0 – Леандре Тавамба, 42 хв.; 2:1 – Жуніор Мораес, 54 хв. (з пенальті); 2:2 – Віталій Буяльський, 68 хв.; 2:3 – Жуніор Мораес, 84 хв.)
28 вересня. Белград (Сербія). Стадіон «Партизана». Головний суддя Свен Оддвар Моен (Гаугесунд, Норвегія).
Як і у матчі з албанським «Скендербеу» (3:1) кияни повністю провалили перший тайм поєдинку з «Партизаном». На стадіоні без глядачів динамівці до перерви пропустили аж двічі. Справжнім жахом для наших став камерунський велетень-нападник сербського клубу Леандре Тавамба, який спочатку записав у свій актив гольовий пас, а невдовзі й сам забив.
Можна припустити, що під час перерви тренерський штаб на чолі з Олександром Хацкевичем (тут, кажуть, Олег Лужний майстер проведення бесід) говорили гравцям те саме, що й у перерві поєдинку зі «Скендербеу» – тільки голосніше та емоційніше (хоча сам Хацкевич на післяматчевій прес-конференції запевняв, що гравців у перерві довелося не «пробуджувати», а «заспокоювати»). Плюс заміни Циганкова і Кравця на Бєсєдіна та Мораеса.
Подіяло!
Спочатку Жуніор Мораес упевнено реалізував пенальті. Потім Віталій Буяльський (до речі, уродженець тієї самої, вкрай буремної у ті дні, Калинівки на Вінниччині) зрівнює рахунок. А під завісу поєдинку Мораес робить дубль і виводить киян вперед!
Прикметно, що той таки Леандре Тавамба, який на загальному плані телевізійної картинки завдяки своїм антропометричним даним нагадував молодого Мухаммеда Алі – і якому динамівці у першому таймі просто не могли дати раду, у другому «перетворився» на таку собі незграбну «шафу».
Щось дуже подібне в єврокубках у виконанні «Динамо» ми, вочевидь, бачили ще 14 вересня 1994 року — під час легендарного матчу Ліги чемпіонів у Києві з московським «Спартаком». 0:2 після першого тайму – і 3:2 за підсумками усього матчу! Дубль Леоненка і вирішальний гол Реброва! Хоча ні – тоді кияни «круто» грали впродовж усього матчу, а не лише в другому таймі. Замість порожніх трибун «Партизани» у Белграді – був переповнений київський тоді ще «стотисячник» (як один із тих, хто там був, беруся стверджувати – на дерев’яних лавках «боком» сиділо 120—130 тисяч уболівальників!). Ліга Європи – не Ліга чемпіонів. Ну й нинішній «Партизан» – це, відверто кажучи, не тодішній «Спартак».
Хай там як, а «Динамо» вдруге поспіль повністю «перероджується» у другому таймі, тричі забиває, здобуває вольову перемогу й зміцнює лідерство в групі!
У паралельному матчі групи «B» албанський «Скендербеу» та швейцарський «Янг Бойз» зіграли внічию 1:1.
Таким чином «Динамо» набирає шість очок, «Янг Бойз» – два, «Партизан» та «Скендербеу» мають по одному.
До речі, в наступних двох турах «Динамо» грає саме з «Янг Бойз» – клубом, який «не пустив» киян у груповий раунд цьогорічної Ліги чемпіонів (щоправда, і сам туди не потрапив)!
Ну а вже за три дні – 1 жовтня – «Зоря» та «Динамо» видали без перебільшення фантастичний матч в 11-му турі УПЛ в Запоріжжі! 4:4 – після 0:3 на користь киян за підсумками першого тайму! Проте це вже зовсім інша історія – про яку читайте в наступному номері.


За воротами



Юрій ВЕРНИДУБ,
головний тренер «Зорі»:
«Ми зіграли гідно, змогли забити і утримати рахунок. Хоча, «Атлетік» створив дуже багато моментів. Сьогодні фарт, про який ми говорили дві гри тому, коли грали проти «Карпат» і проти «Ворскли», усміхнувся нам.
Велика заслуга лінії оборони, разом із нашим молодим голкіпером Андрієм Луніним. Я дуже радий.
Якими були перші емоції відразу після фінального свистка? Радість і гордість за хлопців. Вдалося достукатися до них. Ті слова, які говорив їм вчора перед тренуванням і сьогодні перед матчем, вони почули. Виконали все, про що ми домовлялися. Якщо так піде і далі, то у нас все налагодиться. Зрештою третій матч поспіль ми демонструємо непогану гру».



Олександр ХАЦКЕВИЧ,
головний тренер «Динамо»:
«У першому таймі була дуже висока зарядженість, і це призвело до великої кількості браку при переході від оборони до атаки. У перерві сказав хлопцям забути помилки, допущені в першому таймі, взяти м’яч під контроль і все-таки побудувати гру так, як ми і планували.
У першому таймі наші півзахисники не справлялися зі своїми функціями, програвали багато боротьби. «Партизан» використовував силовий футбол, до якого ми були готові, а ось те, що суперник «високо» нас накривав, не дозволяючи нам розігрувати м’яч, стало для нас несподіванкою.
Заміни посилили нашу гру. Бєсєдін здорово чіплявся за м’яч, а Мораес вирішив результат матчу. Хлопці вийшли і посилили нашу гру. Можна сказати, що проведені нами заміни вплинули на результат матчу».


 

Telegram Channel