Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
«Вища освіта – престижно, але середня спеціальна – це перспективно»

Волинь-нова

«Вища освіта – престижно, але середня спеціальна – це перспективно»

На цьому наголошував під час прес-конференції директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк

Євгенія СОМОВА


Найгостріша потреба — у сферах торгівлі і послуг
Ринок праці динамічно розвивається, з’являються нові вакансії. Як повідомив директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк, протягом січня—серпня цього року служба зайнятості зареєструвала 22 тисячі 176 вакансій, що на 500 більше, ніж за аналогічний період минулого року. Однак це не та цифра, яку б хотіли бачити. На сьогодні 10 тисяч волинян перебуває на обліку в службі. Чимало шукають роботу й самі, не звертаючись до неї за допомогою. Люди нарікають на дефіцит робочих місць, а працедавці — на відсутність кадрів. Знайти кваліфікованого робітника на деякі вакансії їм важче, ніж їх створити. І це не перебільшення. Найгостріша потреба в кадрах у сфері торгівлі й послуг.



Роман Романюк переконував журналістів, що за великою зарплатою волинянам не треба їхати до столиці чи Польщі. Є можливість отримати її і в нас.



Серед найбільш затребуваних професій — продавці продовольчих і непродовольчих товарів, водії автотранспорту, кухарі, бухгалтери, касири торговельних залів, охоронці, вчителі, трактористи, слюсарі-ремонтники. Служба зайнятості не може задовольнити заявок і на так звані вузько затребувані спеціальності, зокрема, піцейола, бариста. На підприємствах і фірмах шукають робітників найпростіших професій, а також із обслуговування, контролю за роботою технологічного устаткування. Звертаються до служби і міжнародні перевізники, яким потрібні водії.
Сучасний ринок праці ставить високі вимоги до претендентів на вакансію. І служба зайнятості допомагає безробітним здобути фах чи підвищити кваліфікацію, пропонує їм перепідготовку та підготовку. Ці послуги безплатні, надаються виключно на замовлення роботодавця. Зазначимо, що підвищення кваліфікації передбачає і навчання на курсах цільового призначення. Це дає змогу ознайомитися із сучасними технологіями, методами роботи. Ще один шанс для безробітних підвищити кваліфікацію і працевлаштуватися — стажування на виробництві. Цього року його проходили 1 138 осіб за 139 напрямками.


Перший крок до кар’єри
У наданні освітніх послуг служба зайнятості співпрацює із 634 партнерами, серед яких підприємства, організації, професійно-технічні заклади, виші. Як повідомив її очільник, 2 400 безробітних уже пройшли навчання за направленням центрів зайнятості. 93 відсотки з них працевлаштовані. Слід зазначити, що професійна підготовка і перепідготовка здійснюються більш як за 100 напрямками. На замовлення роботодавців цьогоріч готували верстатників деревообробних верстатів, робітників фермерського господарства, трактористів, водіїв тролейбуса, кухарів, перукарів, візажистів, кравців, манікюрниць. Роман Романюк переконував журналістів, що за великою зарплатою волинянам не треба їхати до столиці чи Польщі. Є можливість отримати її і в нас. Окремі роботодавці пропонують вакансії із зарплатою від 10 тисяч. Наприклад, «Модерн–Експо» потребує програміста бази даних та фахівця з інтелектуальної власності й готове платити їм відповідно 15 та 10 тисяч гривень. Роботодавці готові брати і працівників без професії, надаючи їм можливість освоювати фах безпосередньо на робочому місці. Таке стажування має тривати від двох до трьох місяців.
— Знайти потрібних тобі людей щороку стає усе важче, — зазначила на прес-конференції приватний підприємець із Луцька, співвласник кафе «Франс. y.a.» Юлія Грицюк. — Легше самому за три місяці підготувати. Беремо молодь 17—18 років після училищ. Але більшість хоче, не напружуючись, отримувати велику зарплату. Лише один із двадцяти претендентів на вакансію вмотивований працювати і залишається у нас.
Приватний підприємець із Ковеля Дмитро Кілеба, котрий займається виготовленням, реалізацією і ремонтом взуття, наголосив на важливості стажування, яке дає змогу роботодавцеві придивитися до потенційного працівника, а безробітному офіційно працевлаштуватися. Він зазначив, що через його майстерню пройшло 10 осіб, які зараз офіційно відкрили власний бізнес.


На одну вакансію — 12 претендентів із вищою освітою
У службі зайнятості зізнаються, що легше влаштувати людину, яка має робітничу професію, і значно важче особу із вищою освітою. Нині ринок праці перенасичений юристами, економістами, людьми інших спеціальностей із дипломами вишів. За словами Романа Романюка, молодь не знає ситуації, тож професію обирає начебто престижну, а потім залишається з дипломом про вищу освіту без роботи. Згідно з аналізом центру зайнятості, 82 відсотки випускників, котрі звертаються за допомогою, — з вищою освітою,
і лише 11 — із середньою спеціальною.
— Ми занадто ідеалізували вищу освіту і втратили через це професійно-технічну, — зазначив Роман Романюк. — І маємо такий результат: 12 безробітних із вищою освітою на одну вакансію, а ось з робітничою — лише 2. Вища освіта — престижно, але середня спеціальна — перспективно. Діти мають зрозуміти, що після отримання диплома середнього спеціального закладу є безліч варіантів знайти хорошу роботу з достойною зарплатою.
За словами Романа Романюка, служба зайнятості співпрацює з освітніми закладами і пропонує їм ввести у перелік спеціальностей актуальні професії, за якими потрібно проводити навчання молоді зараз. Перед своїми підлеглими він ставить завдання популяризувати робітничі професії, щоб піднести їхній престиж.


 

Telegram Channel