Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Навіть в Англії лікарям дають алкоголь, шоколад, троянди і гроші»

Волинь-нова

«Навіть в Англії лікарям дають алкоголь, шоколад, троянди і гроші»

67-літній британський нейрохірург та автор кількох бестселерів Генрі Марш відвідав обласну лікарню у Рівному

Левко ЗАБРІДНИЙ



25 років він допомагає українським клінікам проводити надскладні операції на мозку. Свого часу долучився до відкриття у Києві Міжнародного центру нейрохірургії, а нині приїздить із Великобританії навчати та оперувати у дитячій лікарні у Львові. Оперувати у Рівному, втім, не буде.



Фінансування медицини напряму залежить від економічної ситуації в країні. Гроші не ростуть на деревах, а Україна, окрім того, що небагата, ще й втягнута у війну.



– Я не хотів би себе розпорошувати, – наголосив пан Марш. – Роблю небезпечні нейрохірургічні операції, в яких дуже важливим є післяопераційний догляд, тому мені потрібно знати людей, з якими працюю. Загалом я був би щасливим оперувати і у Рівному, але практично – не впевнений, що це можливо.
Британський нейрохірург зазначив, що вражений обласною лікарнею, бо там «дуже чисто та охайно». А ще йому сподобалося, що медики давали власні кошти на ремонт.
– Не вважаю «подяки» лікарям корупцією, – відповів нейрохірург на запитання про побори у медзакладах. – Навіть у нас в Англії дають алкоголь, шоколад, троянди і гроші (сміється. – Ред.). Дуже важко в Україні бути лікарем і прожити на зарплату, яку платить уряд, але щоб не стати справжнім корупціонером, люди в білих халатах повинні мати високі моральні принципи. Головне для лікаря – бути чесним із собою. Зокрема, це допомагає вчитися на своїх помилках та вдосконалюватися. З малою корупцією ще можна миритися, але не з тим, як ті, хто на верхівці влади, крадуть мільйони гривень з українського бюджету. Не вважаю великим злочином, коли лікарі резонно просять за щось заплатити. Але, як на мене, в Україні потрібно раціоналізувати систему медичних закладів і зробити її ефективнішою. У вас забагато лікарень.
Фінансування галузі охорони здоров’я, зазначив пан Марш, залежить від податків. Процитував Бенджаміна Франкліна: «У житті неминучі дві речі – смерть і податки».
– Хочете мати меншу смертність – вам потрібно платити більше податків, – наголосив британець. – А це проблема політична. Особливо в Україні, де влада все ще дуже корумпована. Якби я був українським платником податків, я б, мабуть, порушував питання, чому маю платити податки, якщо вони йдуть у чиїсь кишені, а не на вирішення проблем? Фінансування медицини напряму залежить від економічної ситуації в країні. Гроші не ростуть на деревах, а Україна, окрім того, що небагата, ще й втягнута у війну. Оскільки економіка не надто сильна, не можна очікувати дуже хорошої системи охорони здоров’я. У цей момент вам потрібно працювати якомога продуктивніше. Міністерство охорони здоров’я намагається зробити систему ефективною, але зустрічає великий опір медзакладів та лікарів. Один із шляхів вирішення фінансової проблеми – приватно-державне партнерство.
До слова, Генрі Марш продовжує навчати. Зазначає, що молоді нейрохірурги можуть пройти шість тижнів інтернатури у його лондонському відділенні. Проте вони повинні володіти бездоганно англійською, аби добре розуміти, про що йдеться в операційній.
Бо лише спостерігати без розуміння мови – марне витрачання часу, – каже Генрі Марш. – На жаль, в Україні є проблема з тим, що професори не хочуть ділитися своїми секретами. Думаю, це тягнеться з часів СРСР, але цьому потрібно покласти край. Бо йдеться про життя та здоров’я пацієнтів. Також важливо, аби лікарі постійно збиралися, дискутували і критикували один одного, – це краще для безпеки хворих.


 

Telegram Channel