Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
В Острозі докопалися до княжої доби

Волинь-нова

В Острозі докопалися до княжої доби

Археологи у цьому місті натрапили на стародавню кам’яницю. Збереглася вона доволі добре. Стіни товщиною майже метр викладені з пісковика. Тепер науковцям залишилося встановити, кому вона могла належати?

Валентин СТАВСЬКИЙ


Археологи також виявили фрагменти посуду, монети, велику колекцію керамічних люльок, оздоблених орнаментом.
— Дослідження проводили в центрі Острога — на території, де розбудовується новий корпус Національного університету «Острозька академія», — говорить керівник археологічної експедиції Олексій Войтюк.



« Цікаво, що в описі 1620 року, коли територія міста була поділена між синами князя Острозького, є інформація про цю вулицю і будівлі.»



— Ми працювали в тій частині, яка згадується у старих планах. На картах вона була нанесена як вулиця, яка починалася від в’їзної Луцької брами і вела до ринку. У попередні роки під час експедицій знайшли частину цієї вулиці — власне, саму дорогу і залишки кам’яниць, збудованих за князів Острозьких. Цьогоріч ми копали на правій частині вулиці. Натрапили на кам’яницю, в якої добре збереглися бокові стіни. Склепіння впало, очевидно, ще за радянських часів, коли там велася активна забудова, а, можливо, й трохи раніше. Споруда доволі велика — має розмір 4 на 10 метрів, викладена з масивного каменю на глиняному розчині. Цікаво, що в описі 1620 року, коли територія міста була поділена між синами князя Острозького, є інформація про цю вулицю і будівлі. Тож маємо чітку хронологічну прив’язку.


Крім того, науковці також натрапили на залишки споруди XVIII століття. Очевидно, це була крамниця, адже вулиця вела до ринку. Якраз біля неї виявили багато люльок. За попередніми підрахунками там знайдено до 130 виробів. Але всі вони надбиті. Складається враження, що це пошкоджений товар, який викидали, бо не могли виставити на продаж. Люльки цікаві — керамічні, прикрашені орнаментом. Чашечки для куріння у деяких зроблені у вигляді людської голови. Частину їх, можливо, могли виготовляти в самому Острозі.


 

Telegram Channel