Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Картати чи гойдати за матч із «картатими»?

Волинь-нова

Картати чи гойдати за матч із «картатими»?

Збірна України зіграла вирішальний поєдинок у групі відбору до Чемпіонату світу-2018 зі збірною Хорватії

Сергій ХОМІНСЬКИЙ



Матч Україна – Хорватія закінчився вчора ближче до опівночі, вже після здачі цього номера до друку. Тож – одне з двох. Або цієї ночі поблизу НСК «Олімпійський» – як і по всій Україні – лилися ріки шампанського (і не тільки) з приводу нашої перемоги. Або лунали плачі на тему – «Знову програли! Скільки ж можна?!» Що, традиційно, також передбачає вживання міцних кави та чаю, і не тільки…



Збірній України вже давно було час здобути гучну перемогу – за чверть століття у нас їх було зовсім небагато…



Причин програти хорватам було більш ніж досить. Навіть перераховувати їх не варто – про потенційну силу «зіркових» «картатих» і так всі знають. Водночас були й підстави для нашого тріумфу!
По-перше. Ми вже знали смак перемоги над Хорватією. Влітку 1995-го у домашньому матчі відбору до Євро-1996 «синьо-жовті» перемогли «картатих» завдяки суперголу Юрія Калитвинцева. До того, щоправда, ми поступилися на виїзді з рахунком 0:4. Та все ж – то була одна з найпам’ятніших перемог збірної України тих часів! А тодішній склад хорватів вражав точно не менше, ніж нинішній – як от Звонимир Бобан, Давор Шукер, Роберт Просінечки…
По-друге. Ми маємо «величезного зуба» на збірну Хорватії. Рівно 20 років тому – восени 1997–го – доля звела нас із ними у плей–оф відбору до ЧС-1998. Перший поєдинок на виїзді ми програли 0:2. Натомість у матчі–відповіді в Києві наші хотіли (і могли!) реваншуватися! Вже на п’ятій хвилині юний Андрій Шевченко забиває «картатим»! Переповнений стадіон далі жене «синьо–жовтих» уперед! Натомість у хорватів відверто «тремтять коліна»! Невдовзі Україна забиває другий, але справу «у свої руки» бере відверта сволота в особі головного арбітра Руне Педерсена, який не зараховує «чисте» взяття воріт і надалі всіляко встромляє палки в колеса нашій збірній. Хорвати їдуть на ЧС у Францію замість нас і стають там «бронзовими» призерами!
По-третє. Хорватія грандіозно провалила друге коло відбору, заледве зумівши переграти Косово, поступившись Ісландії та Туреччині, а також зігравши внічию з Фінляндією. У цих чотирьох матчах балканці спромоглися забити лише двічі.
По-четверте. Приголомшені втратою першого місця у групі й реально ризикуючи залишитись навіть без підсумкового другого, хорвати вдалися до небаченої авантюри – за два дні до вирішального матчу з Україною міняють головного тренера! Замість Анте Чачіча до керма стає Златко Даліч. За зізнанням самого Даліча, за добу до свого призначення він дивився поєдинок Хорватія – Фінляндія як звичайний уболівальник, зручно вмостившись на дивані перед «домашнім» телевізором…
По-п’яте. Букмекерські контори вважали шанси обох команд на перемогу практично рівними. І це при тому, що «за іменами» суперник нас, звісно, суттєво переважав.
По-шосте. Збірній України вже давно було час здобути гучну перемогу – за чверть століття у нас їх було зовсім небагато…
По-сьоме. Ми грали вдома. І в тому, що НСК «Олімпійський» мав бути заповнений під самісіньку зав’язку, можна було аніскільки не сумніватися.
P. S. Також нагадаємо, що матчу з хорватами передував виїзний поєдинок з косоварами. Рясний дощ перед початком і під час самого поєдинку таки не завадив підопічним Андрія Шевченка здобути три очки.
Косово – Україна – 0:2 (0:1 – Леарт Пакярада, 60 хв. (автогол); 0:2 – Андрій Ярмоленко, 87 хв.)
Відбірковий етап ЧС-2018. Група І. 9 тур. 6 жовтня. Шкодер (Албанія). Стадіон «Лоро Борічі». Головний суддя Крейг Поусон (Англія).
Україна: Андрій П’ятов, Микола Матвієнко, Іван Ордець, Євген Хачеріді, Олександр Караваєв, Сергій Сидорчук, Денис Гармаш, Руслан Ротань (Тарас Степаненко, 63 хв.), Євген Коноплянка (Віталій Буяльський, 88 хв.), Андрій Ярмоленко, Артем Кравець (Марлос, 46 хв.). Головний тренер Андрій Шевченко.
Не менш цікаві події відбувалися і в паралельних матчах нашої групи. Ісландія на виїзді розтрощила Туреччину – 3:0. А Фінляндія на полі суперника вирвала нічию в Хорватії – 1:1! На гол гравця туринського «Ювентуса» Маріо Манджукіча (який, щоправда, лише добив м’яч після зрізки суперника у власні ворота) фіни відповіли влучним пострілом Пюрю Сойрі з солігорського «Шахтаря» (Білорусь) на останній хвилині поєдинку! Цей колоритний фін намібійського походження дебютував за збірну Фінляндії виходом на заміну на 80–й хвилині поєдинку. А за 10 хвилин відзначився дебютним голом і фактично став «національним героєм»… Ісландії («відчепивши» хорватів від реальної боротьби за перше місце).
Нагадаємо також турнірну таблицю групи «І» перед учорашніми матчами:



 

Telegram Channel