Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Чим годувати свиню для бекону?

Волинь-нова

Чим годувати свиню для бекону?

Ця молода, соковита, ніжна свинина значно відрізняється від звичайної. Тому, щоб її отримати, треба ретельніше відбирати молодняк та корми. Для цього підходять поросята, які мають подовжену середню частину, оскільки найцінніший бекон виходить з боків туші

На відгодівлю ставлять 3-місячний молодняк живою вагою 30 кг. Най-кращий бочок виходить із туш підсвинків віком 6—7 місяців і живою вагою 90—100 кг. У добре розвинених свиней до кінця відгодівлі довжина тулуба від потиличного гребеня до кореня хвоста становить метр і більше.



Картопля містить багато вуглеводів і сприяє утворенню щільного сала. Найкраще, якщо вона не перевищує 40 відсотків раціону.



Якість бочка значною мірою залежить від кормів. У перший період відгодівлі (протягом двох місяців) раціон повинен бути з підвищеним вмістом білка, але з набором дешевших кормів незалежно від їхнього впливу на якість м’ясопродуктів (овес, макуха, висівки). У другий, заключний, період (два місяці перед забоєм) дають менше білків, але з набором таких кормів, які сприяють отриманню бочка високої якості (ячмінь, жито, горох). Горох може становити 20—30 відсотків раціону. Він значно покращує якість бекону та забезпечує високі прирости (700—800 г на добу). Ячмінь також є чудовим кормом для беконної відгодівлі. При годуванні свиней ячмінною дертю сало набуває щільності, білого кольору та приємного смаку. Овес, навпаки, погіршує його якість. Можна давати свиням до 4—5 кг силосу з кукурудзяних качанів, але до нього тварин треба привчати поступово. У заключний період відгодівлі велика кількість кукурудзи (40—50 відсотків від раціону) також погіршує якість сала. Але при згодовуванні її разом із ячменем, горохом та молочними відвійками (знежирене молоко) негативного впливу на якість м’ясопродуктів вона не чинить.
Відвійки — дуже цінний корм, разом із ячменем та горохом — один із найкращих. Беконним свиням бажано давати не менше 0,5—1 л знежиреного молока щодоби протягом усього періоду відгодівлі.
Картопля містить багато вуглеводів і сприяє утворенню щільного сала. Найкраще, якщо вона не перевищує 40 відсотків раціону.
Узимку беконні свині повинні щоденно гуляти: на початку відгодівлі — по дві години щодня, наприкінці — по одній. Влітку їм потрібен доступ до лугу з конюшиною. Звісно, тварини повинні завжди мати чисту
воду.


 

Telegram Channel