Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Японську сакуру вирощують у волинських Дрозднях

Волинь-нова

Японську сакуру вирощують у волинських Дрозднях

Віталій Климчук плекає саджанці плодових та декоративних культур, але деякі з них за рік приростають лише на кілька міліметрів

Сергій НАУМУК



На імпровізованому базарчику біля залізничного вокзалу в Ковелі мою увагу привернули саджанці з продовгастим листям.
— Це персик, — сказав продавець.



Персик треба садити, де немає протягів.



— І він ростиме в поліських умовах? — дивуюся.
— Звісно. Треба тільки посадити у затишному місці, де немає протягів. Бо персик їх боїться, — з цих реплік і зав’язалася наша розмова з ковельчанином Віталієм Климчуком, який майже щодня торгує на цьому місці.
Чоловік розповів, що вже кілька років вирощує саджанці на власному обійсті у селі Дроздні Ковельського району. До цього заняття його привів випадок.
— Коли помер дідусь, то в Дрозднях залишилася хата. Я вирішив посадити садок, — каже Віталій. — Захотілося самому прищепити дерево. Спробував — і тих щеп вийшло більше, ніж треба. Зайві продав. Так і виникла думка зайнятися вирощуванням саджанців.
З тих пір спливло кілька років. Довелося перелопатити чимало літератури, потрудитися, вчитися на помилках, але врешті набув цінного досвіду. Коли Віталій на моє запитання став називати культури, які вирощує, то я просто збився з рахунку: яблуні, груші, сливи, вишні, черешні, абрикоси, персики, малина, смородина, чимало інших дерев та кущів.
— Буває, покупці запитують, чи не маю ківі або якоїсь культури, які у нашому кліматичному поясі не ростуть. А все тому, що начитаються про банани та інші теплолюбиві рослини, які можуть розвиватися хіба що в оранжереях. Насправді виплекати їх нелегко, — каже Віталій.
Проте садівник таки зізнався, що має деякі екзоти. Наприклад, японську сакуру. Щойно її приживив, тож уперше сакура у Дрозднях цвістиме лише наступної весни.
Окрім плодових дерев та кущів, Віталій Климчук плекає ще й декоративні. Навколо нього стрункими рядами стоять туї, ялинки, ялівці та інші вічнозелені рослини. Чоловік розповідає: вирощувати хвойні важко. І окремі ростуть дуже повільно.
— Погляньте, тій туї три роки, а цій декоративній сосні сім, — Віталій бере до рук горщик із сосонкою заввишки 30—40 сантиметрів. — За рік приростає от стільки, — показує невеликий відросток на гілочці. А є культури, в яких за рік додається усього
5 міліметрів!
Тому-то й не дивно, що туї, ялівці та інші хвойні коштують недешево.
— Скажіть, як зараз доглядати тую? Вона не померзне? — підходить якась жінка.
— А яка у неї коренева система за розміром? — перепитує Віталій і пояснює: — Туя морозу не боїться. Поставте її у прохолодне місце, скажімо у підвал, і вона добре перезимує.
Садівник уже не уявляє себе на іншій роботі. Каже, що хоч і нелегка це справа (тільки одних кісточок дикого персика для підщеп щороку доводиться садити 500—700 штук), але іншої для себе не бажав би.




Віталій Климчук демонструє сосонку, якій сім років, і чекає, коли зацвіте сакура.

Telegram Channel