Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
А ключі від машини знайшов… святий Антоній

Волинь-нова

А ключі від машини знайшов… святий Антоній

Губити будь-що завжди неприємно. Навіть коли це дрібна річ, ти почуваєшся вибитим із колії. Що вже казати про випадки, коли зникають документи, цінні предмети або гроші. Їх втрата може навіть позбавити їжі та сну. Кожному, мабуть, знайома ситуація: хвилину тому річ лежала перед тобою, а за мить її вже неможливо знайти. І ти шукаєш, сердишся, а вона наче крізь землю провалилася. Якщо подібне трапляється з вами — ​не спішіть панікувати. У таких ситуаціях зарадить молитва до святого Антонія. Цей «небесний детектив» ось уже сім століть допомагає людям знаходити загублене

Тамара ТРОФИМЧУК



Моє «знайомство» з Антонієм Падуанським розпочалося 10 років тому, коли я ще не дуже вірила в святих, вважаючи їх у церкві кимось другорядним. Але одного разу діти так ретельно прибрали удома, що знайти після них будь-що було дуже важко. Головним наслідком «великого марафету» стало зникнення медичної картки сина, яку дали у школі, щоб поставити печатку у дитячій поліклініці. У ній були записи спеціалістів за вісім років, а головне — відмітки про щеплення.



Читаючи в церковній літературі про святого, я з подивом дізналася, що йому під силу повертати не тільки матеріальні речі, а й нематеріальні — втрачений авторитет, повагу і… навіть любов між подружжям.



Дні минали, карточка не знаходилася. У школі просили повернути її, а я не знала, що казати. Оглянула в квартирі кожен закуток, та без результату. Зрозумівши, що далі тягнути не можна, вирішила відновлювати документацію. Це означало купу клопотів: обхід багатьох спеціалістів, стояння в чергах, щоб здати аналізи, а головне — як відновити список щеплень? Вклеєний у загублену картку аркуш із записами, виявляється, був оригіналом у єдиному примірнику. Звичайно, у поліклініці зберігалися дані про імунізацію сина, але, щоб зібрати їх докупи, довелося б перелопатити журнали за вісім років. Не дивно, що коли медики почули, чого від них хочу, то взялися за голову.
Про свої клопоти ненароком обмовилася в монастирі Святого Василія Великого Української греко-католицької церкви, куди ходжу на недільну службу Божу. Там і довідалася про святого Антонія Падуанського, який допомагає знаходити загублені речі. Нічого подібного раніше не чула і, чесно кажучи, не одразу повірила, що таке може бути. Знала, що треба молитися за здоров’я, упокій, але щоб за згуби — це здавалося схожим на казку. Проте з карточкою треба було щось робити, і переборюючи недовіру, я все ж прочитала на ніч «Отче наш», «Богородице Діво», після чого попросила святого Антонія про допомогу. А наступного дня звернула увагу, що нижня шухляда письмового столу погано засувається. Хотіла поставити її на місце, вийняла повністю і побачила під нею… загублену карточку!
Якщо ви думаєте, що після цього я повірила в святого, то помиляєтеся. Вирішила, що це збіг обставин. Проте майже одразу стався інший випадок, який підтвердив: згуба знайшлася не сама по собі.
Моя приятелька зібралася в село до батьків із чоловіком і дитиною. Їхати планували машиною. Зібрали сумки, вийшли на вулицю і тільки тоді виявили, що ключів від автівки немає. Повивертали всі кишені, повернулися до хати, обшукали квартиру. Ключі зникли. Коли подруга по телефону поскаржилася на невдачу, згадалася історія з медичною карткою. А вже наступного дня Ольга дзвонила у чудовому настрої.
— Слухай! — сміялася вона. — Твій Антоній знайшов наші ключі! Я вчора ставила варити узвар. Сухофрукти зі слоїка у каструлю сиплю, чую — у баняку щось дзенькнуло. Дивлюся: а то вони! Це ж треба! Та я у житті б не додумалася шукати їх у сушенині. Це ж моя Надійка у слоїк ключі кинула!
З тих пір я так часто просила допомоги у святого Антонія, що навіть перестала рахувати ці випадки. Раджу звертатися до нього всім знайомим, бо знаю: він допоможе. Після молитви знаходилися загублені в траві або піску золоті обручки, хрестики, сережки. У завалених паперами шухлядах звідкись з’являлися важливі документи, довідки, паспорти, свідоцтва. А скільки радості було в знайомого студента, коли після молитви до Антонія він знайшов уночі (!) на вулиці загублені квитки на концерт улюбленої групи!
Далі — більше. Читаючи в церковній літературі про святого, я з подивом дізналася, що йому під силу повертати не тільки матеріальні речі, а й нематеріальні — втрачений авторитет, повагу і… навіть любов між подружжям.
Хто ж такий цей Антоній, котрий так часто ставав у пригоді? Виявляється, століття тому він був добре відомий у Західній Україні. На жаль, роки атеїзму стерли згадку про нього навіть у старших людей. А жив Антоній 7 віків тому в Італії. Походив зі знатного роду, але став монахом із великим даром проповідника. Вмів говорити так переконливо, що послухати його збиралися тисячі. За це Антонія називали «ангельським доктором». І коли після смерті у віці 36 років був канонізований, при перенесенні мощей язик святого виявився нетлінним.
Після молитви до Антонія річ знаходиться наче сама собою. Причому у такому місці, де або багато разів шукав раніше, або там, де й подумати не міг. Суть цього дива, як пояснили в церкві, полягає в тому, що молитви окремої людини буває замало, а святі — це особливі посередники між нами і Богом. Проте, аби прохання здійснилося, воно має бути в межах розумного. Безглуздих і злих за суттю забаганок Господь не виконує. До Антонія можна звертатися і своїми словами, і текстом, поданим нижче. Проте будьте обережні, не перетворіть його на заклинання. Бо тоді молитва стане магією, а потрібно, щоб це була розмова з Богом.
Багато хто думає, що в сьогоднішньому світі немає місця диву. Тож нехай святий Антоній зробить його для вас — велике чи маленьке.


Молитва про загублену річ
Святий Антонію, проповіднику невичерпної доброти. Бог удостоїв тебе особливого дару — допомагати людям у поверненні втраченого. Прийди нині на допомогу мені і своїм клопотанням допоможи відшукати те, що я шукаю. Також випроси для мене живу віру, досконале підкорення дії благодаті, відвернення від мирської суєти і незгасне жадання невимовних утіх блаженної вічності.


P. S. Якщо молитва до святого Антонія стала вам у пригоді — повідомте про це нашу редакцію.


 

Telegram Channel