Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У сто сорочок одяглася й проситься до столу

Волинь-нова

У сто сорочок одяглася й проситься до столу

Ви вже здогадалися, що за гостя буде на нашій редакційній кухні? Так-так, ота головата, білувата, до борщу хорошувата… КАПУСТА. А вона ж не тільки до борщу хорошувата…

ТУШКОВАНА …З ЧОРНОСЛИВОМ

Потрібно: 1 середня капустина, 1 велика морквина, 1 велика цибулина, жменя чорносливу, олія, сіль, перець до смаку.
Приготування
Капусту шаткуємо, моркву тремо на великій тертці, змішуємо, перетираємо з сіллю і даємо постояти. Нарізану соломкою цибулину підсмажуємо на олії до ледь золотистого кольору, перекладаємо разом із капустою в гусятницю й тушкуємо (якщо ще потрібно олії, то додаємо). Тим часом чорнослив миємо, заливаємо окропом і залишаємо на хвилин десять, щоб розм’якнув. Воду зливаємо, чорнослив відтискаємо, нарізаємо соломкою в майже готову капусту. Пробуємо й додаємо до смаку солі, перцю, у разі потреби — цукру. За 10 хвилин наша капуста готова!

А цей пікантний і завдяки винограду такий осінній салатик, сподіваємось, прикрасить вашу сімейну гостину.
САЛАТ «НАСОЛОДА»

Потрібно: 1 пекінська капустина, 1–2 відварені курячі грудинки, 1 банка консервованої кукурудзи, 2–3 огірки (можна й без огірків), 300 г винограду киш-миш, майонез.
Приготування
Капусту нарізаємо не дуже дрібно, курятину та огірки — чималенькою соломкою, додаємо кукурудзу, ягідки киш-мишу, заправляємо майонезом. Салат можна й не солити.
ДО РЕЧІ
І смачніше, і красивіше, коли змішати виноград сортів киш-миш та дамські пальчики.
Якщо маєте, додайте до салату свіжого розмарину.

З м’ясом чи реберцями її готують практично в кожному домі. А ми вам пропонуємо два нові, дуже прості й водночас смачні рецепти, які стануть вам у пригоді ще і в піст.
…З ПЕРЦЕМ

Потрібно: 1 середня капустина, 1–2 морквини, 1 цибулина, 1 солодка перчина, 4–5 ст. ложок олії, 3–4 зубки часнику, сіль, перець до смаку.
Приготування
Нарізаємо помиті й почищені овочі: капусту та перець — великими кубиками, моркву — кружальцями, цибулю — півкільцями, зубки часнику — навпіл. Якщо маєте пригорщу шампіньйонів, то можете почистити їх, порізати пластинками і трохи підсмажити на олії. Викладаємо овочі шарами у вогнетривку форму, солимо, перчимо та поливаємо олією. Ставимо тушкувати в попередньо розігріту до 200 градусів духовку. Через кожні 15 хвилин форму дістаємо й обережно перемішуємо овочі. Перемішуючи втретє, якщо маємо, додаємо грибочки і ще тушкуємо. В духовці капуста має побувати чотири рази по 15 хвилин.

Цей салат із капусти, якщо заморозити порізаний перець, можна робити аж до весни. А поки ще є свіжий, рекомендуємо наважитися на першу порцію надзвичайно хрумкої і солоденької смакоти, якій у холодильнику, повірте, не доводиться залежуватися…
КАПУСТЯНА БОМБА

Потрібно: 1 велика капустина (1,5–2 кг), 4 середні морквини, 4 болгарські перчини, 4 зубки часнику.
Для маринаду: 900 мг води, 200 г цукру, 2 ст. ложки (з чубком) солі, 140 мл олії, 140 мл оцту.
Приготування
Капусту шинкуємо, моркву натираємо на великій тертці, болгарський перець ріжемо соломкою, часничок подрібнюємо і все змішуємо. Заварюємо маринад із вказаних продуктів, даємо йому покипіти 2–3 хвилини й відразу заливаємо капусту. Кладемо зверху тарілку, на неї — банку з водою. Залишаємо на 6–8 годин при кімнатній температурі маринуватися. Далі перекладаємо в банки і зберігаємо в холодильнику.
ДО РЕЧІ
Якщо дотрете сирого буряка, то матимете новий салатик, до того ж не менш смачний.

Що-що, а квашенина взимку має бути! Пропонуємо випробуваний рецепт, який має сподобатися сучасним господиням. Чому? Бо не потрібно діжки, та й уже за добу око милуватимуть наповнені капустою слоїчки.
КВАШЕНА КАПУСТА

Потрібно: капуста, морква, чорний перець горошком, лавровий лист, 10 л води, 500–600 г солі.
Приготування
Заварюємо воду з сіллю. Заливаємо ропою нашатковану, викладену у велику каструлю і втрамбовану капусту. Має постояти добу. Якщо ми, наприклад, увечері заливали капусту, то на день викладаємо її у миски, щоб вийшла гіркота, час від часу ворушимо. Наступного вечора додаємо терту на великій тертці моркву, перець горошком, лавровий лист, вимішуємо і розкладаємо у трилітрові банки. В кожну вкладаємо капронову кришку другим боком, щоб тримала капусту, і закриваємо теж капроновою кришкою. У холодильнику неодмінно зберігаємо літрову банку розсолу, аби у разі потреби долити до капусти.

Їх подавали до столу наші бабусі-прабабусі, і ми, щойно зайде осінь на подвір’я, згадуємо про цю давню й смачну страву з капусти. Але сучасне життя підказує нові варіанти її приготування…
ШВИДКІ КРИЖАВКИ

Потрібно: 1 середня головка капусти, 1 середня головка цвітної капусти, 3 великі морквини, 1 головка часнику, насіння гірчиці.
Для маринаду: 1 л води, 1 скл. цукру, 1 скл. оцту, 1,5 ст. ложки солі, 0,5 скл. олії.
Приготування
Насамперед заварюємо маринад із води, цукру, солі, оцту та олії. Далі головку капусти розрізаємо на 4 частини, цвітну розбираємо на суцвіття, моркву нарізаємо кружальцями. Кидаємо в окріп і варимо протягом 5 хвилин. Викладаємо овочі в посудину, в якій будемо робити крижавки, змащуємо їх товченим часником, пересипаємо гірчицею і заливаємо вже холодним маринадом. Залишаємо при кімнатній температурі й за добу вже смакуємо.
ДО РЕЧІ
Перед подачею на стіл кілька суцвіть цвітної капусти можна забарвити в рожевий колір за допомогою бурякового соку.

Ароматна, апетитна, грибним духом оперезана… Коли як не цього року, що наче засіяв волинські ліси рудими, червоними та брунатними шапочками, готувати на зиму солянку. Наша особливо смакуватиме з цибатими опеньками, а вони якраз на порі…
СОЛЯНКА

Потрібно: 1 кг капусти, 1 кг варених грибів, 1 кг помідорів, 1 кг цибулі, 1 кг моркви, 50 г цукру, 700 г олії, 150 г оцту, сіль, чорний перець горошком, лавровий лист.
Приготування
Капусту шаткуємо, перетираємо з сіллю, змішуємо з порізаними на четвертинки помідорами та цибулею, натертою на великій тертці морквою, грибами, заправляємо олією, цукром, оцтом. Варимо в казанку чи каструлі на невеличкому вогні, помішуючи, впродовж години. Наприкінці доводимо до смаку (якщо треба, додаємо сіль, цукор), розкладаємо в стерилізовані банки, закручуємо і вкутуємо їх.
ДО РЕЧІ
Цибулю та моркву можна й попередньо обсмажити.
ХАЙ СМАКУЄ!

Telegram Channel