Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Швейцарію можна створити і у нас

Волинь-нова

Швейцарію можна створити і у нас

На базі ботанічного загальнодержавного заказника «Воротнів» у Луцькому районі відкрили Лісівничий молодіжний центр

Євгенія СОМОВА



Розташований він у мальовничій місцевості, за якихось 17 кілометрів від Луцька. Круті схили, височенні сосни, граби, дуби, чимало з яких мають сто, а то й більше років, дзеркальне плесо ставка і дендропарк, у якому зібрані дерева майже з усіх країн світу. А чимало представників флори, які тут ростуть, занесені до Червоної книги. Тож недаремно цю територію називають волинською Швейцарією. Краса воротнівського лісу зачарувала й творців фільму «Сліпий музикант», який у 1956 році знімали у селі та його околицях. Саме тут і було вирішено організувати Лісівничий молодіжний центр — базу для навчання членів шкільних лісництв. В області таких діє 44, а планують збільшити їхню кількість до 50.



Відвідати заказник може будь-який пересічний громадянин.



Це перший в Україні такого роду центр, — сказав на урочистостях із нагоди відкриття начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства (ВОУЛМГ) Олександр Кватирко, зазначивши, що він став результатом дворічної наполегливої роботи лісівників. — Хтось шукає гарні місця за кордоном, їде до Швейцарії, а ми її створили тут. І відвідати заказник може будь-який пересічний громадянин.


За словами Олександра Кватирка, завдання центру — давати екологічні знання, прищеплювати молоді любов до природи й, звісно, вчити берегти те, що маємо, і примножувати. Він подякував усім причетним до відкриття Лісівничого молодіжного центру. Найбільше зусиль до цього доклали працівники ДП «Ківерцівське лісове господарство», на території якого розміщений заказник і центр. Вони відремонтували приміщення, дорогу, що веде до нього, облаштували пасіку, очистили ставок і посадили молодий сад, викорчувавши старий.



Тут діти зможуть на практиці ознайомитися з орнітологією, фауною та флорою місцевості, вчитимуться берегти довкілля, працюватимуть школи рибалки, кухаря, мисливця, бджоляра та інші.



З відкриттям цього поважного закладу лісівників привітали представники обласної влади, освітяни. Лісова «академія» працюватиме під керівництвом наукової ради при ВОУЛМГ і стане своєрідною дослідною ділянкою для практичного вивчення природи вихованцями шкільних лісництв. На базі центру діятимуть еколого–лісівничі лабораторії. Тут діти зможуть на практиці ознайомитися з орнітологією, фауною та флорою місцевості, вчитимуться берегти довкілля, працюватимуть школи рибалки, кухаря, мисливця, бджоляра та інші.
Відвідуючи їх, учні будуть навчатися азам роботи у лісовій галузі та, можливо, оберуть й собі таку професію. Господарі готові надати можливість працювати з науковою метою у «Воротневі» й студентам. А їх, як і школярів, того дня тут було чимало. Ознайомитися із заказником і центром приїхали студенти Шацького лісового коледжу, Східноєвропейського національного університету
ім. Лесі Українки. Молоді люди сподіваються, що ще не раз побувають тут, зможуть проводити заняття у спеціально обладнаних класах чи на природі.
Керівники запросили юнаків і дівчат на перші уроки шкіл–студій, які вели спеціалісти. Діти зазначали, що, прослухавши лекторів, отримали чимало корисної інформації. Зокрема, учениця Ратнівської ЗОШ № 2, вихованванка шкільного лісництва і неодноразова переможниця конкурсів з екології Аліса Лахтюк розповідала, що разом із товаришами цьогоріч братиме участь у змаганні на створення кращого парку та алеї. Дівчина поділилася радістю, що незабаром біля її школи буде дендропарк. Дерева і кущі діти висадять власноруч. Тож додала, що їй цікаво було слухати директора ДП «Волинський селекційно–насіннєвий центр» Тетяну Неводнічик, яка на занятті в школі лісового дизайнера знайомила з декоративними деревами і кущами, котрі вирощує вона та її колеги. Фахові поради дали молоді й у школах садівників, бджолярів, майбутнього лісу та інших. Сподобалась екскурсія територією заказника і керівнику Боголюбського шкільного лісництва Вірі Сухановій.
— Як учитель біології я даю дітям теоретичні знання, а сюди можна привести і показати практичні сторони роботи, — сказала жінка. — Тут вони можуть ознайомитися із побічним лісокористуванням — бджолярством, садівництвом, заготівлею лікарських рослин. Ці види використання природних багатств теж приносять додаткові доходи.
Того дня охочі могли навчитися виготовляти й скульптури з дерева, вироби із соломки і навіть в’язати віники. Для них організували майстер–класи.



Зачаровує красою ставок у Воротневі.



Оновлений будиночок Лісівничого молодіжного центру.




Олександр Кватирко: «Щоб відновити ставки, відремонтувати приміщення, трудились
впродовж двох років».



Заняття для лісових дизайнерів проводить Тетяна Неводнічик.



Опудала тварин і птахів – у школі мисливця.




Telegram Channel