Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Пентагон» перетвориться у 4-зірковий пансіонат?

Волинь-нова

«Пентагон» перетвориться у 4-зірковий пансіонат?

Так мешканці селища Гоща, що на Рівненщині, називають недобудовану чотириповерхову споруду райкому. Почали зводити її, із зимовим садом і місцем для басейну, у 1980-х, але закинули ще до проголошення незалежності. Нещодавно з’явилася інформація, що рівненський бізнесмен уже викупив недобуд і планує відкрити там пансіонат для людей поважного віку. Чотиризірковий

Левко ЗАБРІДНИЙ



Добрий десяток літ за незавершене приміщення майже у самому центрі Гощі судилися ті, хто встиг дешево купити його у 1990-х роках, та Фонд держмайна. Останній програв, і нові власники недавно перепродали недобуд екс-депутатові Рівненської міськради та бізнесмену Станіславу Рязанову. Займатиметься будівництвом його фірма «Рівнеміськбуд».



Бізнесмен стверджує, що відкрити «елітний пансіонат» його надихнув друг із Австралії, мама якого перебуває у тамтешньому подібному закладі.



– Там велика площа, проектом передбачений зимовий сад, у якому можна буде посадити сосни, ще хочу, аби були басейн, соляна кімната, – розповідає Станіслав Рязанов. – Кілька років тому зіткнувся з проблемою, що у нас немає закладів, де могли б належним чином дбати про людей старшого віку. Бюджетні – страшні. Добре, що я маю змогу найняти хоч сотню людей, які доглядатимуть за тещею, котра вже 10 років лежить, та за тіткою, у якої проблеми з пам’яттю. А інші? Одна справа, коли людина просто потребує більшого догляду, а є ж іще «буйні». Як рідну матір, наприклад, можна віддати у наші комунальні психдиспансери?
Бізнесмен стверджує, що відкрити «елітний пансіонат» його надихнув друг із Австралії, мама якого перебуває у тамтешньому подібному закладі.
– Розповідав, що усіх щодня миють, возять на екскурсії, за-прошують різноманітних артистів, організовують концерти. Люди там живуть нормальним життям. В Австралії за місяць перебування у такому пансіонаті платять 1000 доларів. В Україні в середньому у приватних закладах – 10 тисяч гривень. Я їздив дивитися на приватний пансіонат у Львові, вивчав, що потрібно для його роботи, – зазначає пан Рязанов.
За підрахунками, проект обійдеться у 5 мільйонів доларів. Появі такого пансіонату, кажуть у Рівненській ОДА, будуть раді, але комунальні геріатричні заклади він не розвантажить, бо занадто дорогий для більшості наших громадян.
Цього року кількість геріатричних пацієнтів в області зросла, – розповідає Олексій Шамак, в.о. директора обласного департаменту соцзахисту. – Нині у черзі на вільне місце вже є кілька людей. Тучинський пансіонат розрахований на 110 осіб, наразі там є близько сотні. Ми робимо ремонт у приміщенні лікарні, яку віддали цьому закладу, але навряд чи він зможе приймати більше пацієнтів. Хочемо дотримуватися норм законодавства щодо особистого простору. Деякі палати – замалі для чотирьох мешканців, які в них перебувають. У пансіонати людей, що мають близьких родичів, не беремо. Тільки як виняток в окремих випадках. На утримання відраховують 75% пенсії, решту доплачує обласний бюджет. Середньомісячні витрати на одного пацієнта – 7,5 тисячі гривень.


 

Telegram Channel