Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Вода тут не лише смачна, а й цілюща

Волинь-нова

Вода тут не лише смачна, а й цілюща

У селі Тростянка Володимир-Волинського району поблизу річки Луги впорядкували і освятили живлющий потічок

Роксолана ВИШНЕВИЧ



Роботи з облаштування провели в рамках проекту, представленого на конкурс міні-грантів від фонду Ігоря Гузя «Прибужжя» та Британської ради в Україні. До відновлення та облагородження сільської святині долучилася молодь Устилуга та Тростянки. За словами жителів цього невеликого прикордонного села, брати воду, яка з давніх–давен вважається цілющою, сюди приїздили люди із сусідніх сіл та містечок. Але згодом про джерело забули, занедбали його. Лише завдяки старанням місцевого мешканця, знаного майстра Олександра Шилінговського потічок розкопали, провели необхідні лабораторні дослідження води, які підтвердили: вона не лише смачна, а й якісна за складом. Тоді ініціативна група, до якої ввійшли активні волиняни, представники громадських організацій, державні службовці, взялася встановити навколо джерела огорожу і покрівлю, щоб захистити від забруднення.



Брати воду, яка з давніх-давен вважається цілющою, сюди приїздили люди із сусідніх сіл та містечок.



Керівником виступила проектний менеджер Устилузької міськради Ольга Костюк, її підтримав голова молодіжної організації Віктор Вавринюк. Загальний бюджет упорядкування становив 19,5 тисячі гривень, з них 12 150 гривень надав фонд «Прибужжя», решту доклала громада. Устилужанин Олександр Киричук забезпечив лісоматеріалами для дерев’яної конструкції, ТзОВ «П’ятидні» розрівняло дорогу, жінки із Союзу українок під керівництвом Ніни Гук насадили кущі калини, а Олександр Шелінговський виготовив альтанку з огорожею. За фінансової підтримки депутата Устилузької міськради Олександра Сидорчука встановили спеціальну діжку для джерела, щоб вода не замулювалася і людям зручно було її зачерпнути.
Єпископ Володимир-Волинський і Турійський
УПЦ КП преосвященний Матфей із душпастирями сусідніх сіл здійснив чин освячення джерела. Цього ж дня відбулася ще одна знакова для мешканців Тростянки подія — закладення наріжного каменя та пам’ятної капсули на місці майбутнього храму на честь святого Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських. Народний депутат Ігор Гузь, який взяв участь в урочистості, привітав громаду, подякував за активність та побажав надалі гуртуватися задля розвитку інфраструктури сіл.


 

Telegram Channel