Курси НБУ $ 38.97 € 42.45

Рятувати громади від пожеж будуть пожежники-добровольці

Створення пожежних команд у територіальних об'єднаних громадах дасть змогу значно зменшити час прибуття рятувальників від моменту виклику

Про це в інтерв'ю Цензор.НЕТ розповів голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.



Добровольці не отримуватимуть жодної грошової винагороди, але над способами їх мотивації зараз ще думають.



"Сьогодні немає достатньої кількості державних пожежних частин, щоб ми за короткий період могли доїжджати до найвіддаленішої точки, де виникає пожежа. Не буду приховувати: ми іноді їдемо 45-50 хвилин на виклик, тому що просто далеко. А якщо зима, замети, то можна і 1,5 години добиратися. Так ось, одна з ідей реформи - створення пожежних команд у територіальних об'єднаних громадах. Їх утримуватимуть за їхній рахунок, але вони будуть у загальній системі реагування. Ми їм надаємо методичну допомогу, навчаємо, якщо є можливість - можемо передати якусь техніку. Місцеві пожежні команди є практично у всіх країнах Західної Європи. Що більше таких команд буде у нас, то швидше зможемо доїжджати і рятувати", - розповів голова ДСНС.


За його словами, місцеві пожежні команди посилюватимуть сили добровольців.
"Вони будуть "приписані" до цієї частини. Якщо виникає пожежа, і такий доброволець отримує сигнал, він повинен прибути і включитися в реагування. Людина може працювати, де завгодно, але отримавши сигнал, незалежно від того, що робить у цей момент, має прибути туди, куди їй скажуть", - пояснив він.


При цьому голова ДСНС зазначив, що добровольці не отримуватимуть жодної грошової винагороди, але над способами їх мотивації зараз ще думають.


"Є європейський досвід, який свідчить, що можна давати додаткові дні відпустки, повністю або частково компенсувати медичні страховки тощо. Ми над цим працюємо і готуємо законопроект про добровільну пожежну охорону. Обов'язково запропонуємо в ньому щось гідне", - сказав Чечоткін, додавши, що роботу над законопроектом планують закінчити до кінця року.


Голова ДСНС також повідомив, що сьогодні вже створено понад 20 місцевих пожежних команд у шести областях - Донецькій, Дніпропетровській, Київській, Вінницькій, Тернопільській і Львівській. Цей процес триває.

Telegram Channel