Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

На могилу Бандери поклали чаші із землею з України та водою з Чорного моря

20 жовтня 1959 року лідера націоналістів поховали на мюнхенському кладовищі «Вальфрідгоф»

Сергій НАУМУК


Вбивство Степана Бандери сколихнуло український світ. Розрізнені політичні течії діаспори на похороні виступили єдиною силою. «Тільки на Різдво і Великдень можна побачити стільки народу, скільки взяло участь у панахидах за спокій душі славної пам’яті Степана Бандери в українських церквах метрополії та інших місцевостей. У вівторок, 20 жовтня, о 8-й вечора церква святого Юра (в Нью-Йорку. — Авт.) була вже надовго перед початком відправи переповнена до тієї міри, що й до входових дверей важко було дійти», — пише газета української діаспори «Свобода», яка виходила в Нью-Йорку.
Службу в храмі Івана Хрестителя в Мюнхені відправив отець Петро Голинський. Попри будній день там зібралося близько півтисячі осіб. На похорон провідника приїхали з Австрії, Франції, Великобританії, Іспанії, Бельгії, Голландії, США та Канади. Ще зранку багато українців прибули на кладовище, хоча траурна церемонія була призначена на 15.30. О цій годині цинкову труну з віконцем запаяли і вклали у дубову, яку накрили синьо-жовтим прапором.
Для тих, хто не міг приїхати в Мюнхен, в українській радіопрограмі Василя Щарвана в місті Баффало (США) транслювали спеціальну передачу. Вона розпочалася звуками «Маршу молоді», а потім змінилася похоронним, пронизуваним гарматними пострілами.



 На похорон прийшло близько 2 тисяч осіб. 



Після панахиди сформувалася колона і рушила до могили. Хрест ніс Іван Періг із Бельгії, за ним — частину вінків (їх було 250) та чаші із землею з України та водою з Чорного моря, які пізніше покладуть на могилу героя. Цю воду привіз Ярослав Стецько, який у серпні 1956 року їздив до Туреччини. На похорон прибули представники різних політичних угруповань українців, у тому числі й іншої гілки ОУН — мельниківці.
На кладовище прийшло близько 2 тисяч осіб. Німецька поліція побоювалася провокацій чи нових замахів, тому задіяла для охорони процесії чималі сили. Заходи безпеки вживала й ОУН, адже провести Степана Бандеру в останню путь приїхало близько 50 провідних українських націоналістів. Серед жалобної процесії затесалося й чимало агентів розвідок. Представники КДБ навіть знімали похорон на камеру.

Telegram Channel