Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Кількість українців, які хочуть виїхати за кордон, зростає

Кожен другий молодий українець хоче переїхати на постійне місце проживання за кордон

Про такі загрозливі тенденції свідчить дослідження "Динаміка міграційних настроїв українців", яке провела соціологічна група "Рейтинг", пише Експрес-онлайн.


Враховуючи запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом, це ще більше насторожує. Так, сам по собі безвіз - туристичний і не передбачає права на працевлаштування українців, але він дуже спрощує українцям пошук роботи в ЄС. Крім того, деякі держави, зацікавлені в українських працівниках, фактично поширили дію безвізу і на трудових мігрантів.



Порівняно з минулим роком кількість українців, які б хотіли переїхати за кордон на постійне місце проживання, зросла з 30 до 35 відсотків



- Порівняно з минулим роком кількість українців, які б хотіли переїхати за кордон на постійне місце проживання, зросла з 30 до 35 відсотків, - коментує заступник директора соціологічної групи "Рейтинг" Любомир Мисів. - Натомість 61 відсоток опитаних заявили, що не хотіли б виїжджати за кордон на постійне місце проживання.


Цікаво, що найбільше тих, хто хотів би змінити місце проживання, - серед мешканців західний областей - 41 відсоток. Водночас у інших регіонах цей відсоток приблизно однаковий і становить трохи більше як 30 відсотків.


Серед молоді (18-35 років) кількість тих, хто має бажання переїхати на постійне місце проживання за кордон, - 54 відсотки. Натомість серед старшого покоління таких лише 19 відсотків. Молодь дещо частіше за інших називає причинами бажання емігрувати брак роботи та можливостей для самореалізації в Україні, старші люди - відчуття небезпеки та погану медицину.


Трохи більше тих, хто висловлює бажання емігрувати, - серед осіб з вищою освітою та заможніших. Водночас слід звернути увагу, що серед людей, які вже працювали за кордоном, кількість потенційних мігрантів менша, ніж серед тих, хто тільки прагне знайти за кордоном роботу.


- Скільки ж українців нині хотіли б тільки тимчасово працювати за кордоном?


- Про це заявили 44 відсотки опитаних. Тут є істотна різниця у вікових категоріях: серед молоді тих, хоче знайти роботу за кордоном, - 68 відсотків, серед осіб середнього віку - 52 відсотки, а серед старших людей - 20 відсотків.


Молодь бажає реалізуватися в професії та здобути досвід у міжнародних компаніях, старші люди мріють про кращий соціальний захист. Цікаво, що ті, хто хоче працювати за кордоном, але ще там не були, причиною свого бажання назвали високий рівень зарплати. А ті, хто вже побував на заробітках, частіше покликалися на кращі умови праці.


- У яких саме країнах найбільше хочуть працювати українці?


- Найбільше у Німеччині - 37 відсотків, у Польщі - 26 відсотків і в США та Канаді - відповідно 22 і 21 відсоток. Також у Чехії, Італії, Великій Британії, Франції, Швеції, Ізраїлі, Іспанії та Нідерландах. Крім того, шість відсотків українців працювало б у Росії, таке бажання висловили здебільшого опитані на Сході України.


70 вісотків опитаних хочуть, щоби їхні діти чи внуки навчалися за кордоном. Найбільше - у Німеччині (34 відсотки). Велику Британію обрали 29 відсотків опитаних, а США - 25 відсотків.

Telegram Channel