Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

Літні люди навчилися краще чути за допомогою комп'ютерної гри

Американські вчені розробили гру, яка дозволяє тренувати слух у шумних приміщеннях

Учасники експерименту, середній вік яких склав 70 років, почали розрізняти на 25% більше звуків. Про свою розробку дослідники повідомили в журналі Current Biology, передає DT.ua.



Винахід нагадує дитячу гру «гаряче – холодно».



За словами розробників, їхній винахід нагадує дитячу гру «гаряче – холодно». Учасники шукали на екрані заховані предмети, слухаючи закадровий текст. Рівень гучності та інші особливості звуку змінювалися в залежності від того, наскільки близько гравець «підходив» до захованого об'єкта. Голос супроводжував порівняно гучний шум, що заважає сприймати коливання основного звуку.


У тестуванні гри брали участь 24 людини. Всі вони носили слухові апарати в середньому сім років. Ефективність гри вивчали за допомогою подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження. Людей випадковим чином розподілили на дві групи: одні проводили час за спеціально розробленою грою, другі — за «грою-плацебо», ніяк не пов'язаною зі слухом. Ні учасники, ані вчені-експериментатори не знали, до якої групи належить кожен із гравців. На гру в учасників йшло за 3,5 години на тиждень, випробування тривали два місяці.


Щоб почати поширювати гру, її творцям доведеться провести ще кілька етапів тестування з більшою кількістю учасників. Автори гри вважають, що в перспективі такі методики можна буде розробляти з урахуванням новітніх технологій виготовлення слухових апаратів.


Раніше повідомлялося про те, що вчені знайшли білок, введення якого допоможе зупинити старіння. Випробування на мишах підтвердили, що введення в організм «омолоджуючого» білка помітно покращує фізичний стан тварин. Також у літніх гризунів різко знижувалися шанси померти від серцевих захворювань. Дане відкриття дає людям надію на те, що вони зможуть жити довше.

Telegram Channel