Курси НБУ $ 41.34 € 45.00
«Чистою росою, світлою косою Пахне дивна квітка сон–трава...»

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

«Чистою росою, світлою косою Пахне дивна квітка сон–трава...»

Виявляється, її називають ще й сном розкритим, сном широколистим, анемоною та сон–зіллям

Найбільш оригінальними в найменуванні є наші переселенці в Канаді. Для них це — ​крокус прерій — ​рослина настільки популярна, що стала символом провінції Манітоба. А днями мені трапилася ця лісова красуня, яку, до речі, внесено до Червоної книги України, на одному з луцьких подвір’їв. Причаїлася серед нарцисів і зачарувала не лише мене, а й джмелика. Відпочив він трохи та й полетів далі обстежувати квіткові «скарби» саду, про господарів та найдивовижніших «мешканців» якого ви зможете прочитати в одному із наступних номерів нашої газети.

 

За якою логікою працюють хлопці–укладальники

Очевидні промахи і «ляпи» у дріб’язкових ситуаціях чомусь зазвичай списують на погане керівництво. Водій у маршрутному таксі облаяв когось — ​винен перевізник. Учитель вдарив учня — ​питають із директора. Одвічну українську біду — ​ями на дорогах — ​теж часто приписують до промахів влади. Та днями стала свідком кумедної історії, яка яскраво продемонструвала, чому нові тротуари розповзаються за кілька місяців, і що президент чи навіть міський голова тут таки не винні

Інна ПІЛЮК

Напередодні Великодня на пішохідній зоні біля нової будівлі Луцького міськрайонного суду на вулиці Конякіна в обласному центрі працівники укладають бруківку. Два дні перед тим ще добряче дощило, то ж калюжі стоять чималенькі. І замість того, аби почекати, доки вони висохнуть, хлопці–укладальники придумали геніальне рішення. Один із них лопатою із заглибленням неквапом черпає у відро воду з калюжі. Набирається за один раз її небагато, бо ж інструмент майже плоский. За якийсь час посудина наповнюється і «винахідник» її виливає… за три метри від себе та ще й на невеличкий пагорб! Поки чекала транспорт, нарахувала чотири таких його «ходки» на той горбок.

Я поїхала, а вода з нового місця, за всіма законами логіки та фізики, помаленьку перетікала назад до рідної калюжі. Його напарники тим часом принесли щебінь, пісок і нову бруківку до «мокрого» місця. Шкода, що так і не встигла побачити завершення цієї історії. Прийду сюди через місяць–другий. Упевнена, що місце впізнаю безпомилково. А може, ще й почую: отакі в нас ями, бо влада погана і президент — ​мільйонер.

 

Земля для сільського голови і всієї родини?

Схвильований чоловічий голос у телефонній трубці переконував мене терміново приїхати в їхнє село, бо там відбувається таке…

Кость ГАРБАРЧУК

— У нас поки немає об’єднаної громади, то сільський голова ділить землю собі й родичам. Уже отримав ділянку навіть його 2–річний онук, — ​розповідав про зловживання місцевої влади мешканець одного із приміських сіл. На моє прохання назватися й залишити свої координати, щоб ми могли зареєструвати звернення і поїхати у відрядження, невідомий співрозмовник відповів: — ​А ви приїжджайте, зупинитеся в центрі й там вам кожен житель розкаже, що в нас діється…

Така наївна хитрість називається дуже просто: загрібати жар чужими руками. Час від часу з подібними питаннями в редакцію телефонують читачі, які просять журналістів вплинути на місцевих керівників, тільки щоб вони не знали, хто саме звернувся в газету. Ще раз хочу нагадати: на анонімні дописи та дзвінки ми не реагуємо. Доки усі будуть сподіватися, що хтось інший вирішить їхні проблеми, доти у нас нічого не зміниться. Громадянське суспільство, коли люди не бояться говорити владі правду в очі, — ​це не десь в Києві чи Луцьку, а в кожному конкретному селі.

 

Календар

20 квітня

Сонце (схід — ​6.13, захід — ​20.23, тривалість дня 14.10).

Місяць у Близнятах, Раку. 5–6 дні Місяця.

Іменинники: Георгій, Данило.

21 квітня

Сонце (схід — ​6.11, захід — ​20.25, тривалість дня 14.14).

Місяць у Раку. 6–7 дні Місяця.

Іменинники: Юлія, Іван, Ларіон.

22 квітня

Сонце (схід — ​6.09, захід — ​20.26, тривалість дня 14.17).

Місяць у Раку, Леві. 7–8 дні Місяця.

Іменинники: Марія, Антон, Вадим.

23 квітня

Сонце (схід — ​6.07, захід — ​20.28, тривалість дня 14.21).

Місяць у Леві. 8–9 дні Місяця.

Іменинники: Максим, Олександр, Терентій, Федір.

24 квітня

Сонце (схід — ​6.05, захід — ​20.30, тривалість дня 14.25).

Місяць у Леві, Діві. 9–10 дні Місяця.

Іменинники: Антип, Григорій, Яків.

 

Прогноз погоди

«Зорі, очі весняної ночі!»

20 квітня церква вшановує пам’ять мучеників Руфина та Акилини, які навернули в християнство 200 римських воїнів. За народними звичаями вважалося, що в цей день прокидаються русалки. Тому жінки приносили речі до водойм — ​щоб задобрити водяних красунь, аби ті не залоскотали. На Килину примічали й погоду — ​якщо йшов дощ, ​то ярові будуть погані. А ще спостерігали за вечірнім небом — ​коли воно всіяне зірками, то й у лісі буде так само багато грибів і ягід.

За прогнозом чергового синоптика обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 20   квітня — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно–західний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від +4 до +9, вдень — 15—20 градусів тепла. 21–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від +4 до +9, вдень — плюс 20—25 градусів. 22–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно–західний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від +4 до +9, вдень — 13—18 градусів тепла. 23–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно–західний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від +2 до +7, вдень — плюс 12—17 градусів. 24–го — можливий невеликий дощ. Температура повітря вночі — від +5 до +7, вдень — 16—21 градус тепла. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 20 квітня було 2000 року — плюс 24, найхолодніше — 1994–го — мінус 2 градуси. Радіаційний фон по області становив 0,011 мілірентгена за годину.

У Рівному 20 квітня — хмарно, з проясненнями. Температура — від 9 до 17 градусів тепла. 21–го — від +9 до +22. 22–го — від +9 до +15. 23– го — від +8 до +14. 24–го — від + 4 до +16. Усі дні — похмуро.

 

Telegram Channel