Курси НБУ $ 41.21 € 45.96
І торта не їли, і без подарунків лишилися…

У букеті нареченої були гілочки мирта з дерева, яке посадила ще королева Вікторія майже сто років тому.

Фото bbc.com.

І торта не їли, і без подарунків лишилися…

Чим дивувало британське королівське весілля

 

 

Не обговорити весілля після його завершення — ​то ніби як не доїсти шматка смачного пирога. А оминути увагою подію року, як назвали світові таблоїди одруження британського принца Гаррі та американської актриси Меган Маркл, — ​і зовсім неприпустимо

Отож подейкують, що…

Це було одне з найдорожчих весіль у світі за останні роки. Витрати на нього остаточно ще не підрахували, але запланований бюджет становив 45 мільйонів фунтів (понад 60 мільйонів доларів США). Та підприємливі британці уміють не тільки витрачати, а й заробляти. На цій події вони планували отримати вдесятеро більший прибуток, і все завдяки туристам. Піврічна піар–кампанія про те, що це буде надзвичайна подія, сувеніри, проживання, дозвілля — ​на користь бюджету працювало все, що могло залучити якомога більше охочих стати свідками весілля десятиліття.

На церемонію одру­ження молодята не запросили жодного політичного лідера. Натомість роздали запрошення ма­­йже трьом тисячам простих британців (волонтерам, ве­теранам, соціальним пра­цівникам). Навіть прем’єр–міністр Великобританії Тереза Мей не була присутня на святі.

Наречені вирішили відмовитися від весільних подарунків і звернулися до гостей з проханням натомість зробити пожертви у сім спеціально обраних благодійних фондів. Але це не стосувалося особливої гості — бабусі Гаррі королеви Єлизавети ІІ. Якщо вірити чуткам, то вона подарувала онукові частину королівських володінь на території Сандригемського палацу, а саме розкішний Йорк–котедж.

Гаррі відмовився укладати шлюбний контракт. Саме так свого часу зробив і його батько, принц Чарльз, коли одружувався з Камілою Паркер–Боулз.

Заради весілля з потенційним монархом наречена-протестантка змінила релігію й охрестилася в англіканській церкві. Під час обряду використали навіть воду з річки Йордан, якою омили голову дівчини.

На весілля наречений запросив і трьох своїх «колишніх». З них відгукнулася на пропозицію тільки Челсі Дейві, з якою хлопець зустрічався протягом семи років. Вони знайомі з дитинства і навіть ходили в одну школу. Розійшлися, за словами дівчини, через надмірну увагу до їхніх стосунків з боку публіки та преси. «Я була нормальним підлітком, і тому мені такий спосіб життя давався надзвичайно важко. Я з цим не справлялася», — зізналася згодом Челсі.

Протягом усієї церемонії принц практично не стримував сліз і помітно хвилювався. Меган же, навпаки, почувалася досить невимушено і постійно усміхалася. Незвично похмурий вигляд мала бабуся Гаррі Єлизавета ІІ. Дехто стверджує, що вона не схвалює вибір онука, інші ж просто «списали» такий стан на поважний вік. Як–не–як, а їй уже 92!

Заради весілля з потенційним монархом наречена–протестантка змінила релігію й охрестилася в англіканській церкві. Цікаво, що такий вчинок — її ініціатива, ніхто з монаршої родини на цьому не наполягав. Усе пройшло за чіткими канонами: використали навіть воду з річки Йордан, якою омили голову дівчини. Священик, який хрестив Меган, провів згодом і обряд вінчання молодят.

До вівтаря наречену повів не батько, а свекор — принц Чарльз. За тиждень до церемонії батькові майбутньої герцогині Томасові Марклу зробили операцію на серці, і лікарі категорично заборонили йому летіти зі Сполучених Штатів до Великобританії. А кількома тижнями раніше він і сам відмовлявся від участі у шлюбному обряді, адже вважав, що його несправедливо звинуватили в тому, що організував для місцевих папараці постановочну фотосесію, як він готується до дня одруження доньки.

Весільного торта, який протягом кількох місяців готувала іменитий лондонський кондитер Клер Птек, ніхто з гостей так і не скуштував. Лимонний шедевр, просочений бузиновим сиропом і прикрашений масляним кремом та живими квітами, передадуть у Букінгемський палац, де в липні він стане експонатом виставки. Якщо хочете спробувати вдома відтворити таку смакоту — ось вам підказка: 200 лимонів сорту Амальфі, 500 органічних яєць, 20 кг вершкового масла, 20 кг борошна, 20 кг цукру, 10 пляшок сиропу бузини (рецепт оприлюднили під офіційним відеороликом від королівського двору). Королева Єлизавета ІІ і цей вибір молодят не схвалила, адже завжди монархи обирали для таких цілей фруктовий бісквіт.

Букет не залишиться на пам’ять нареченій. Згідно з традицією, вона поклала його на могилу невідомого солдата. Цей звичай започаткували ще 1923 року, і з того часу всі королівські пари роблять саме так. У букеті обов’язково має бути гілочка мирта. Її напередодні шлюбної церемонії зривають у саду літньої королівської резиденції, де посадила мирт ще королева Вікторія майже сто років тому.

Медовий місяць закохані планують провести в африканській Намібії на розкішній віллі в невеликому селищі. Ще задовго до заручин вони поїхали туди на п’ять днів, після яких і вирішили одружитися.

Telegram Channel