Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
У липні підвищать пенсії

Волинь-нова

У липні підвищать пенсії

Ми спробували з’ясувати – кому і наскільки

Зазначимо, що перерахунки зроблені у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму. За словами начальника головного управління Пенсійного фонду в області Петра Філіпчука, згідно із Законом «Про державний бюджет України на 2018 рік» він зросте для осіб, які втратили працездатність, — ​із 1 373 гривень до 1 435. Відповідно збільшиться й розмір мінімальної виплати. З 1 липня він буде не меншим за 1 435 гривень на місяць за умови, що людина має необхідні 25 літ страхового стажу для чоловіків і 20 — ​для жінок. Нині мінімальна пенсія становить 1 373 гривні.

Для волинян, котрі мають пенсію, більшу за мінімальну, але меншу за максимальну, нічого не зміниться.

Як повідомив Петро Філіпчук, одночасно зміняться виплати, які за українськими мірками вважаються високими. Нагадаємо, що їхній розмір визначається на рівні 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили праце-

здатність, і становить 13 730 гривень. З 1 липня він зросте до 14 350 гривень. Це збільшення торкнеться невеликої кількості пенсіонерів. Декотрі з них отримають суттєву надбавку — ​600 гривень. А ось для волинян, котрі мають пенсію, більшу за мінімальну, але меншу за максимальну, нічого не зміниться. Окрім тих, хто отримує надбавку у відсотках від прожиткового мінімуму, скажімо, учасники бойових дій, які мають доплату в розмірі 25% від цієї суми. Нині вона — ​343 гривні, а з 1 липня збільшиться на 15 гривень. Буде підвищено надбавки до пенсії і почесним донорам, їх сума збільшиться зі 170 гривень до 177.

Чергове підвищення мінімальної пенсії, яке торкнеться вже більшої кількості осіб, відбудеться з 1 грудня. І знову ж у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму, який має зрости на 62 гривні. Відповідно мінімальна пенсія буде 1 497 гривень, що на 64 гривні більше від попередньої суми. Зміняться й інші виплати, розмір яких обчислюється з урахуванням прожиткового мінімуму. Окрім того, у березні 2019 року Кабінет Міністрів обіцяє провести перерахунок пенсії для громадян, які мають великий трудовий стаж і низькі зарплати. Зазначимо, що під час останнього осучаснення виплат вони у них практично не змінилися.

Telegram Channel