Корисне з горіха не тільки зерня
Лікувальні властивості мають і листки, і незрілі плоди цього дерева
Чай із горіхового листя п’ють при різних захворюваннях шкіри, катарах шлунково–кишкового тракту, діабеті. Для цього 50 г сухої сировини заливають 1 л окропу. Здавна народна медицина рекомендувала мазь проти сверблячки. Беруть столову ложку сухого подрібненого листя, заливають 100 г олії, витримують 7 діб, потім цю суміш прогрівають на киплячій паровій бані протягом 3 годин, двічі проціджують крізь марлю, а далі ще кип’ятять півгодини, додають 15 г воску (жовтого) — і ліки готові.
Препарати з листя мають протизапальні, в’яжучі й глистогінні властивості.
Препарати з листя мають протизапальні, в’яжучі й глистогінні властивості. Після консультації зі спеціалістом їх застосовують для зниження рівня цукру в крові, підвищення апетиту, поліпшення травлення і обміну речовин, при захворюваннях шкіри. Внутрішньо настій із листя вживають при золотусі, атеросклерозі, гастроентеритах, проносах тощо.
Молоді плоди горіха є сильнов’яжучими і протицинготними засобами. Допомагають при хронічному ртутному отруєнні, рихлості ясен. Найчастіше готують спиртовий настій та лікер із молодих плодів. Для цього розрізані горіхи заливають спиртом і дають їм два тижні побути на сонці. Плоди, які залишаються після проціджування, засипають цукром, добре перемішують, ставлять на місяць у холодильник — і матимете смачний лікер. І його, і настій приймають по 30–40 г тричі на день, при болях у шлунку, кишечнику, при розладах травлення. Для приготування настою взяти 30 молодих горіхів, які ще легко ріжуться ножем, 1 л спирту. До лікеру можна додати трохи гвоздики, кориці та імбиру.
Горіхова олія добре допомагає загоєнню ран, при ураженнях шкіри, від кон’юнктивіту та запалення середнього вуха. Кора коренів, зібрана восени, здавна відома у народній медицині як послаблюючий (проносний) засіб.
Ігор ВИЖОВЕЦЬ