Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Нацисти спалили Малин дотла

Існує більше десяти версій причин знищення села.

Волинь-нова

Нацисти спалили Малин дотла

13 липня 1943 року німці разом із поляками винищили жителів сіл Чеський Малин та Український Малин (нині — село Малин) Млинівського району Рівненської області

Того дня загинуло 532 мирні жителі, із них 374 чехи, 132 українці та 26 поляків. Лише 10 із 120 будинків залишилися неушкодженими, решту спалили. Участь у розправі брали не лише німці, але й місцеві колабораціоналісти з числа поляків та українців.

Є близько 15 версій причин знищення села. На думку сучасного американського дослідника Джареда Макбрайда, Малин був зруйнований німецькою окупаційною владою в рамках нещадної політики щодо всіх жителів захопленої території, незважаючи на їхню національність.

 Лише 10 із 120 будинків залишилися неушкодженими, решту спалили. 

Вранці з Олики в село приїхав відділ СС разом із поліцією. Спочатку оточили Український Малин. Частина жителів змогла втекти, решту повбивали. Так само вчинили і з Чеським Малином. Поляки тим часом грабували людей і доправляли худобу в Олику. Проте навіть у такі страшні хвилини траплялися випадки взаємовиручки. Зокрема, очевидці розповідають про те, що поляк Казьмірський допоміг врятувати українську родину свого товариша Видавського.

У 1947 році чехи, які ще тут проживали, емігрували на історичну батьківщину. Село, де вони осіли, згодом перейменували на Новий Малин.

Оксана ВОВЧУК.

Telegram Channel