А домашніми смаколиками частували... незрячі господині
У Луцьку відбулася презентація книги «Солодка неділя», надрукованої шрифтом Брайля
Її автор — ведуча телеканалу «1+1», мама трьох діток Валентина Хамайко — не лише успішна жінка, а й гарна господиня, майстер випічки, якої вчилася у видатних французьких, англійських пекарів. Її кулінарна книга — своєрідний календар року. В ній зібрано 58 сімейних та авторських рецептів десертів. Усі вони розбиті за розділами відповідно до пори року.
— Коли придбала «Солодку неділю» у Львові на форумі видавців, то поцікавилася в автора, чи можна перевидати шрифтом Брайля, щоб незрячі господині могли приготувати щось смачненьке, — розповідала під час презентації у піцерії «Теревені» одна з ініціаторок проекту, координатор «Брайль Студіо» Юлія Сачук. — Під час роботи над виданням виник сумнів щодо включення до нього окремих рецептів страв, складних у приготуванні. Але вирішили залишити всі.
Ми вирішили видрукувати книгу, щоб показати, що незрячі жінки самодостатні і їм під силу спекти смачний тортик чи пиріг.
Книга побачила світ у видавництві «Брайль Студіо» завдяки фінансовому сприянню каналу «1+1» та Луцької міськради. За словами голови Волинської обласної громадської організації «Генерація успішної дії» Віталія Ткачука, це вже друга презентація видання. Вперше у такому форматі його представили на «Книжковому арсеналі» у Києві.
— Ми вирішили видрукувати книгу, щоб показати, що незрячі жінки самодостатні і їм під силу спекти смачний тортик чи пиріг, — зазначив Віталій Ткачук.
До участі у проекті зголосилося троє волинянок з особливими потребами. Одна з них — Наталія Заячківська — взялася пекти заливний пиріг з абрикосами. Каже, що рецепт не дуже складний, за півтори години справилася. Обійшовся десерт недорого — якихось 50 гривень. Тож охоче готуватиме такий смаколик для родини — чоловіка і двох діток. До речі, процес було відзнято на відеоролик і продемонстровано учасникам презентації, серед яких були журналісти і меценати. По її завершенню гостей почастували смаколиками, спеченими за рецептами з книги.