Пекуча, солодка, кисла, пікантна...
Усе це про аджику. Традиційно вона готується з перцю чилі, часнику і пряних трав. Проте не всім до смаку такий «вогняний» склад, тому господині часто змінюють рецептуру, вводячи інгредієнти, що пом’якшують, нейтралізують гостроту. Досвідчені кулінари додають не лише помідори, моркву, яблука, а й сливи, гарбуз, кабачки, хрін, навіть груші та чорноплідну горобину. Думається, серед варіантів, що пропонуються у нинішньому випуску, ви обов’язково знайдете «свій» – той, до якого захочете повертатися щороку
Гостра
Особливістю цього рецепта є наявність волоських горіхів та кориці. Аджика не потребує варіння. З невеликої кількості продуктів виходить близько 1,5 л ароматної і смачної заготовки, що додасть гостроти м’ясним стравам
Інгредієнти: 1 кг червоного болгарського перцю, 1 велике кисле яблуко, 0,5 кг м’ясистих помідорів, 1 головка часнику, 2 ст. л. коріандру, 3 стручки перцю чилі, 240 г чищених волоських горіхів, 1 ст. л. приправи хмелі-сунелі, 2 щіпки меленої кориці, сіль.
Приготування. Помідори, перець, яблуко та часник помити-почистити, перемолоти через м’ясорубку. Горіхи підсушити на сковороді без жиру і перетерти у ступці. Всі інгредієнти змішати й дати настоятися близько години. Після цього знову добре вимішати, за потреби – досолити. Розкласти в чисті просушені слоїки. Закрити капроновими кришками. Зберігати в холодильнику.
Зі сливками
Ідея приготування ніжно-солодкої і водночас гострої аджики запозичена від ткемалі – пікантного грузинського соусу на основі слив. Поєднання фруктів, зелені й овочів створює неповторний аромат, що вдало відтіняє смак основної страви
Інгредієнти: 2 кг моркви, 4 кг спілих помідорів, 2 кг цибулі, 2 кг червоного болгарського перцю, 2 кг яблук, 2 кг сливок, 5 перчин чилі, 300 г цукру, 4 ст. л. грубої солі, по 3 великі пучки свіжих петрушки та кропу, 200–250 г часнику, по 200 мл оцту (9%) та олії.
Приготування. Фрукти та овочі помити. Зі сливок повиймати кісточки. Шкірку з помідорів можна не знімати. Всі продукти, окрім часнику, подрібнити на кухонному комбайні. Перекласти в каструлю, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити близько години, постійно помішуючи. Часник і зелень дрібно посікти ножем, всипати до фруктово-овочевої маси, посолити, додати цукор, олію, оцет. Добре вимішати і варити ще 30 хвилин, не припиняючи мішати. Розкласти гарячу аджику в стерильні банки, закатати і вкутати ковдрою до повного охолодження. Зберігати в підвалі.
Класична
Для цієї заготовки краще підійдуть кислі яблука, наприклад Антонівка. Помідори та перець беріть червоні, щоб аджика мала гарне забарвлення
Інгредієнти: 3 кг помідорів, 1 кг кислих яблук, 2 кг болгарського перцю, 1 кг моркви, 1 скл. олії, 1 скл. цукру, 1 велика головка часнику, 0,5 скл. солі, 50 мл оцту, 3 стручки перцю чилі.
Приготування. Овочі помити, почистити, порозрізати на шматки і пропустити через м’ясорубку, змішати у великій ємності, залишивши поки що часник. Поставити на вогонь і тушкувати після закипання 40–50 хвилин. Додати решту інгредієнтів, вимішати, проварити ще 15–20 хвилин, розкласти масу в стерильні банки і закатати. Потримати перевернуті слоїки з аджикою 10–12 годин (до повного охолодження) під ковдрою, після чого перенести в комору.
З вином
Здивуйте близьких чи гостей, додавши до пікантної аджики з яблуками склянку червоного вина. Ароматна приправа буде чудовим доповненням до м’ясних, рибних страв, смакуватиме навіть просто
на скибочці хліба
Інгредієнти: 1 кг помідорів, 200 мл червоного вина, 4 великі зелені яблука, 2 болгарські перці, 2 стручки чилі, 2 ст. л. олії, 2/3 скл. цукру, сіль – до смаку.
Приготування. Яблука почистити, порізати кубиками, пересипати в каструлю і залити вином, зверху висипати цукор. Поставити каструлю на вогонь, закип’ятити і поварити 5 хвилин. Овочі пропустити через м’ясорубку, перемолоти і тушковані у вині яблука. Змішати компоненти, прокип’ятити чверть години. Додати решту складників, проварити ще 15–20 хвилин і розкласти гарячу масу в невеличкі стерильні банкочки. Після вистигання зберігати аджику в холодильнику.
Ніжна
Аджика не обов’язково має бути вогненно-пекучою – багатьом подобається солодкуватий смак із нотками перцю й часнику. Зробити приправу до м’яса такою допоможе гарбуз – він надасть пікантного аромату, яскравого кольору й густої консистенції
Інгредієнти: 2,5 кг помідорів, 700 г м’якоті яскраво-жовтого гарбуза, 200 г моркви, 0,5 кг болгарського перцю, 70 мл столового оцту, 3 ст. л. (без чубка) солі, 200 г яблук (2–3 шт.), 1 скл. олії, 3 головки часнику, 2 ст. л. цукру, 2 лаврові листки, дрібка коріандру.
Приготування. Підготувати овочі та фрукти (почистити, помити, порозрізати) і пропустити через м’ясорубку. Викласти в каструлю, вимішати, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 1,5 години, постійно помішуючи. Влити олію, всипати спеції. Проварити суміш іще 30 хвилин. Тим часом простерилізувати банки над парою або в мікрохвильовці. Розкласти гарячу масу в гарячі слоїки, закрутити і вкутати до повного охолодження.
Сира
Завдяки відсутності термічної обробки вдасться зберегти вітаміни. Якщо дотримані всі правила підготовки складників, пекуча приправа добре зберігатиметься в холодильнику 2–3 місяці
Інгредієнти: 3 кг червоного болгарського перцю, 0,5 кг яблук, 150 г перцю чилі, середній пучок кінзи, 0,5 кг моркви, 4 ст. л. солі, 0,5 л олії, 1 ст. л. цукру, 200 г часнику.
Приготування. Перець пропустити через м’ясорубку або збити блендером. Яблука й моркву натерти на середню тертку. Чилі і часник дрібно посікти ножем. Змішати продукти, заправити спеціями, залити олією, ще раз добре вимішати. Розфасувати у чисті стерильні невеликі ємності, не докладаючи на 1,5 см до горлечка банки. Зверху налити по 2–3 ложки олії. Закрити капроновими кришками або закрутити. Після цього перевертати чи струшувати слоїчки не можна. Олія на поверхні овочевої маси захищатиме продукт від утворення плісняви.
З кабачками
Рецепт приготування аджики з яблуками й кабачками знайомий багатьом господиням: ці продукти зменшують пекучість, оливкова олія додає пікантності
Інгредієнти: 0,5 кг кабачків (очищених), 200 г яблук, 0,5 кг болгарського перцю, 2 стручки чилі, 6–8 зубців часнику, 200 г моркви, 2 ст. л. томатної пасти, 1,5 ст. л. солі, 4 ст. л. цукру, 100 мл оливкової олії, 20 мл столового оцту.
Приготування. Яблука і моркву натерти на бурякову тертку, решту компонентів пропустити через м’ясорубку. Все, крім часнику, вимішати і варити після закипання на повільному вогні 1,5 години, помішуючи. Згодом всипати в суміш сіль, цукор, часник, додати томатну пасту, олію. Перемішати, варити ще 40 хвилин. За 5 хвилин до готовності влити оцет. Розкласти аджику в банки і закатати.
НА ЗАМІТКУ
Щоб закрутки не бродили і не зривало кришок, використовуйте тільки кам’яну сіль – йодована може зумовити псування консервації.
Коли чистите гіркий перець, працюйте в щільних гумових рукавичках, щоб запобігти опікам рук.
Банки та кришки мають бути чисті й сухі, добре простерилізовані. Обробіть їх парою чи окропом, прожарте в духовці або мікрохвильовці.
Обирайте якісні інгредієнти, стежте, щоб на плодах не було надгнилих ділянок, тріщин, вм’ятин.