Курси НБУ $ 41.17 € 45.95
Найплодовитіший польський письменник купляв на Волині цілі села

Фото hroniky.com

Найплодовитіший польський письменник купляв на Волині цілі села

Зокрема, 10 серпня 1840 року Юзеф Крашевський придбав маєток у Городку нині Луцького району

«Купили ми тут село, розташоване біля Луцька, налічує 130 душ, з доброю землею, з різними вигодами за 130 тисяч злотих. Називається воно Городок. Куплене від Підгороденських. Надіємося спокійно там наші літа прожити, хоч і далеко від Литви. Всі схвалюють наше придбання. Таке було моє призначення, аби тут осів у чужім краю, який мене до себе прийняв, і литвин тепер на волиняка перетворився», – писав у листі до матері польський письменник, публіцист, історик, філософ, видавець, громадський діяч Юзеф Крашевський після придбання нерухомості.

До того найплодовитіший автор в історії польської літератури (його творча спадщина налічує близько 600 то-мів романів, повістей, поезії та драматургії, а також робіт з етнографії, публіцистичних і літературно–критичних статей) володів іншим волинським селом – Омельним нині Ківерцівського району. Однак не зумів там загосподарюватися і почав підшуковувати новий маєток. Спочатку йшлося про фільварок Корч біля містечка Клевань, однак письменника зупинила ціна, призначена продавцем.

Таке було моє призначення, аби тут осів у чужім краю, який мене до себе прийняв, і литвин тепер на волиняка перетворився.

Відтак 1840 року в Дубні Крашевський купив село Городок, яке йому дуже сподобалося. Окрім селянських хат, там був і невеликий панський дворик із садком та англійським парком. Письменник почав потроху господарювати, що забирало багато часу. Попри те він не покидає творчості. У листах зізнається, що гонорари становлять значну частину сімейних доходів і що за зароблені писанням гроші трохи поправив маєток. Саме в цей період літератор починає видавати присвячений історії, філософії, літературі та мистецтву збірник «Атенеум», який виходив кожні два місяці протягом одинадцяти літ.

Крім того, Крашевський ще й малював. Зокрема, відоме зображення його городківського будинку. Попри те, що маєток дуже подобався власнику, кількарічні неврожаї та економічна стагнація через епідемію холери на Волині й Поділлі змусили Юзефа Крашевського переглянути свої плани: у 1849 році він продає Городок за 162 тисячі злотих і натомість купує Губин (нині Губин Перший Горохівського району).

Тарас СТЕПАНЮК.

Telegram Channel