Виробництво яєць вперше стало нерентабельним, а м’яса ВРХ — прибутковим
Вперше за 25 років виробництво м’яса великої рогатої худоби в середньому по Україні стало рентабельним
Виробництво яловичини в 2017 році показало зростання в 3,4% проти падіння на 24,8% в 2016 році, свинина дала 3,5% прибутку проти негативної рентабельності в 4,5% роком раніше.
Однак до показника історичного максимуму в 12,7%, який свинарі досягли в 2015 році, ще далеко.
У той же час рентабельність виробництва майже всіх рослинницьких культур в 2017 році знизилася. У зерна вона впала більш ніж на 12% (з 37,8% у 2016 році до 25% у 2017-м), показник соняшнику за той же період знизилвся з 63% до 41,3%.
Рентабельним два роки поспіль залишається і виробництво м’яса птиці (без урахування переробленого на власних потужностях). У 2017 році показник рентабельності зріс на 2% і склав 7%.
У той же час рентабельність виробництва майже всіх рослинницьких культур в 2017 році знизилася. У зерна вона впала більш ніж на 12% (з 37,8% у 2016 році до 25% у 2017-м), показник соняшнику за той же період знизилвся з 63% до 41,3%.
Овочі відкритого грунту також стали менш прибутковими, втративши 4,1% — з 19,7% у 2016 році до 15,6% у 2017-м. Лідером падіння рентабельності стали цукрові буряки. У них цей показник знизився вдвічі — з 24,3% до 12,4%.
Таке зниження прибутковості рослинництва змусить аграріїв більше зосередитись на виробництві більш маржинальних культур.
Обвал рентабельності торкнувся і яєць. Їх виробництво вперше з 2006 року стало збитковим. Якщо в 2015 році їх прибутковість становила 60,9% (рекорд з 1994 року), то в 2016-му — лише 0,5 %, а ще роком пізніше і зовсім пішла в мінус 9%.
За даними Інституту аграрної економіки продовжує падати рентабельність виробництва м’яса овець і кіз. У минулому році вона знизилася на 4,7% і склала мінус 39,9%.