Цілюще парило печінку відновило
Нещодавно, купуючи у знайомої травниці деякі лікарські рослини, побачила мішечок із цим зіллям. Запитала продавця пані Надію про його користь і властивості. Парило відоме людям під різними назвами: реп’яшок, репешок, гладишник, глекопар, золотник, зрад-зілля, печіночник…
Ця лікарська рослина широко застосовується в медицині, славиться своїми протизапальними, відхаркувальними, спазмолітичними, жовчогінними, сечогінними, тонізуючими і загальнозміцнювальними властивостями. Регулює мінеральний обмін, сприятливо впливає на кров людини, має здатність заспокоювати нервову систему і знижувати артеріальний тиск.
— Мене часто запитують, чи є парило. Тож я щороку заготовляю і сушу цю надзвичайно цінну траву. Цвіте вона у червні — серпні. Стебло в неї до 80 сантиметрів, листки переривчасто-перисті, квіти золотаво-жовті, розміщені колоскоподібною китицею. Хоч не дуже примітна квітка, зате безцінна, — каже травниця. — Лікують парилом захворювання травної системи, печінки, жовчного міхура, нирок, сечовивідних шляхів, легенів, ревматизм, радикуліт, варикоз, запалення голосових зв’язок…
Лікують парилом захворювання травної системи, печінки, жовчного міхура, нирок, сечовивідних шляхів, легенів, ревматизм, радикуліт, варикоз, запалення голосових зв’язок.
Записала декілька рецептів, як готувати ліки: 30 грамів подрібнених листків залити літром окропу, годину-дві настояти, приймати по 100–150 мілілітрів перед їдою тричі на день. Курс лікування — півмісяця.
Чай: 3 столові ложки сировини залити 0,5 літра води, довести до кипіння, охолодити. Пити чотири рази на день перед їдою по півсклянки, додавши трішки меду.
Порошок із сухих листків парила проти хвороб травної системи: висушену сировину подрібнити в кавомолці. Приймати порціями, не більше 2–4 грамів на день.
Любов ГНУРА