Сумчанин винайшов посуд, який можна їсти
Його одноразові стаканчики для кави, соломинки для коктейлів і пакети — екологічно чисті: вони швидко розкладаються і не забруднюють довкілля
Цією розробкою науковця із Сумського аграрного університету Дмитра Бідюка вже зацікавились великі закордонні фірми. Адже саме такі винаходи можуть врятувати людство, яке потопає у смітті.
Дмитро Бідюк стверджує, що у звичайному ґрунті винайдені ним стаканчики безслідно розкладаються упродовж трьох тижнів, а пакети — за півтора тижні. Ще й стають добривом для рослин. Такі стаканчики можна використовувати як одноразову тару чи форму для випікання, скажімо, кексів чи бісквітів. Також для зберігання продуктів у морозильній камері. Адже ця штука витримує температуру до 250 градусів і не боїться заморозки.
В основі винаходу — природний білок та полісахариди — речовини, які широко використовують у харчовій промисловості і які цілком безпечні для здоров’я людини. Наприклад, як крохмаль. А от якщо розплавити полісахарид, можна зробити біопакет. Це з’ясувалося випадково, під час одного з експериментів. Дмитро вдосконалив формулу — додав еластичності.
Щоб довести свої слова про абсолютну безпечність, учений просто перед журналістами ТСН… з’їв пакет!
А щоб довести свої слова про абсолютну безпечність, учений просто перед журналістами ТСН… з’їв пакет! Полісахариди в його основі хоч і не засвоюються організмом, але виводять із нього шкідливі речовини, каже винахідник. Така їстівна сумка витримує 3,8 кг.
Наразі науковець проводить переговори з виробниками тари про фінансування, щоб завершити досліди. Також він планує запатентувати свій винахід.
«Зробимо це в Україні, щоб наша розробка залишилась тут», — каже Дмитро.
Василь КІТ