А під рум’яною скоринкою — «хімія»
Експерти стверджують, що в хлібі, незалежно від його ціни, можуть ховатися небезпечні добавки — їх регулярно виявляють при перевірках. У такий спосіб пекарі прагнуть здешевити виробництво і зробити продукт доступнішим для покупця
Багато хімікатів, які сьогодні застосовуються при випіканні хліба, дають змогу одержувати зовні бездоганні вироби навіть з неякісного борошна. Зокрема, щоб булки й буханці виглядали пишними, використовується бромат калію — Е924а. Ця добавка в Україні заборонена, але під час досліджень її все одно іноді знаходять у хлібобулочній продукції. Хоча відомо, що бромат калію може спричиняти рак щитовидної залози та ниркову недостатність.
Ще одну харчову добавку Е927а (азодикарбонамід) використовують, аби паляниці виходили пористими, не «забитими». У 2008-му цю «приправу» визнали небезпечною, виявивши її здатність викликати розвиток хвороб дихальних шляхів і алергію.
Отож, вибираючи головний продукт, не керуйтеся тільки тим, наскільки гарний він з вигляду.
Для профілактики грибків, бактерій і плісняви у хліб можуть додавати консервант Е282, небезпечний тим, що він має накопичувальний ефект і може провокувати головний біль, порушення сну, а також погіршення самопочуття у гіпертоніків. А при випіканні здобних булок використовують маргарин, який, за даними ВООЗ, є джерелом трансізомерів жирних кислот, що сприяють розвитку ожиріння, атеросклерозу і підвищують ймовірність інсультів та інфарктів.
Отож, вибираючи головний продукт, не керуйтеся тільки тим, наскільки гарний він з вигляду. Зверніть увагу, чи буханець відновлює форму після натискання, чи не має тріщин, затхлого запаху. А ще краще — печіть хліб удома.